середа, 04 квітня 2007 18:34

Не слід пити біля могил на Проводи

Напередодні Великодня і Проводів (так на Волині називають першу неділю після Пасхи) не зачинятимуть ворота майже 2,5 тис. цвинтарів області. Сотні тисяч волинян до смеркання прибиратимуть могили своїх родичів напередодні Світлого тижня і Хоминої неділі.

63-річна лучанка Марія Буцик готує для Проводів 47 пасок. Її численна родина похована на трьох міських кладовищах. У вівторок після Великодня понесе свячений кошик на вулицю Володимирську. У четвер покладе писанки в родинний склеп на цвинтарі на вул. Рівненській. А на Хомину неділю замовить заупокійну біля могил на заміському кладовищі Гаразджа.

— Наша сім"я купила 40 надмогильних вінків по 15 гривень за штуку, півсотні свічок по гривні кожна і 30 закритих лампадок, щоби вітер вогонь не задував. Плюс писанки, сир, пасочки й кільця свяченої ковбаси — на 200 гривень набрала, — каже пенсіонерка Марія Буцик.

Парафіяни помоляться у церкві за упокій душ померлих, а потім батюшка відправить панахиду на могилках.

— Не варто залишати на кладовищі пасхальні страви, щоб не привертати птахів і бродячих тварин, — каже священик Української православної церкви Київського патріархату Віталій Собко, 34 роки. — Борони Боже влаштовувати п"янки та оргії!

На Волинському Поліссі напередодні Проводів селяни не згадують покійників як померлих. Вірять, що на Великдень їхні душі сидять біля родини. На могилках вітаються з покійним, як із живим: "Христос Воскрес!". Обов"язково приносять коливо — варену житньо-пшеничну кутю. Незаміжні жінки вкладають плетені з верби панахидні вінки на могили, за якими нікому доглядати. На материнських могилах доньки сіють молоду траву і називають її "материнкою".

Зараз ви читаєте новину «Не слід пити біля могил на Проводи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі