четвер, 28 червня 2007 07:06

Наталію Бербець на пасовищі ударила блискавка

Автор: фото: Ігор Мудрак
  Наталя Бербець із синами Олегом та Назарчиком після повернення з лікарні біля своєї хати у селі Гуменів Калуського району Івано-Франківської області
Наталя Бербець із синами Олегом та Назарчиком після повернення з лікарні біля своєї хати у селі Гуменів Калуського району Івано-Франківської області

28-річна Наталія Бербець із села Гуменів Калуського району Івано-Франківської області у неділю 27 травня погнала на пасовисько череду з 20 корів. У Гуменові худобу збирають зі всіх дворів і один ґазда жене на вигін. У мами Наталі Марії Свирид саме був день народження: їй виповнилося 58 років.

— Надворі парило, — згадує Наталія Бербець, — збиралися хмари. Я пасла худобу на околиці села за метрів сорок від річки Болохівки. Вдалині почало гриміти, блискати. Накрапав дощ. Я розкрила парасолю.

Наталія перехрестилася й почала молитися. Коли закінчила молитву, побачила яскраве сяйво й знепритомніла. Блискавка влучила у стержень парасольки й обпекла жінку.

Від електричного удару одяг порвало на шматки. Рожева парасоля була схожа на ганчір"я, а пластмасову ручку розірвало на шматки, вони вп"ялися в тіло Наталі.

Хвилин на 15 Наталія знепритомніла. Гроза минула швидко, й на пасовисько вийшла сусідка Бербеців Ганна Нежинська.

— Я занепокоїлася, бо корови паслися без пастуха, — розповідає 30-річна жінка. — Відійшла убік і побачила непритомну Наталю. Струсонула її: "Вставай". Наталя отямилася, але піднятися не змогла — ніг не чула.

Неподалік сільські парубки смажили шашлики. Вони відвезли потерпілу машиною до фельдшерки, а вже звідти — до Калуської районної лікарні.

— Це був унікальний випадок, — стверджує лікар-анестезіолог Калуської райлікарні Ігор Царевич, 54 роки. — Схожі ситуації закінчуються летальним наслідком.

Треба нанести потерпілому сильний удар кулаком по грудині

Блискавка увійшла у кисть лівої руки, пройшла через вісь серця і вийшла через ступню правої ноги. Діагноз: опік І ступеня передньої черевної стінки й грудної клітки. Хвора жалілася на тремтіння тіла, слабкість.

Наталія Бербець пробула в лікарні 9 днів, проте досі на лікарняному. У неї паморочиться в голові, болять ноги. З"явилися проблеми з артеріальним тиском.

Наталія разом із чоловіком Василем виховує двох синів — 10-річного Олега та 4-річного Назарчика. Нині на роботу до приватного підприємця, який у сусідньому селі виготовляє сири, не ходить. Чоловік працює на підприємстві "Поліолефін".

— На щастя, від удару не зупинилося серце. Якби пролежала із зупинкою хоча би 5 хвилин — померла, — каже завідувач відділення реанімації та анестезіології обласної лікарні Ігор Пулик, 43 роки. — Блискавки, зазвичай, уражають в людське серце, яке має підвищену електропровідність. Люди виживають, якщо їм вчасно надати реанімаційну допомогу. Це може зробити будь-хто. Спочатку треба нанести потерпілому так званий прекардіальний удар — сильний удар кулаком по грудині. Часто цього буває достатньо, щоб відновити роботу серця й вивести людину зі стану клінічної смерті. Потім треба перейти до штучного дихання та непрямого масажу серця. Після цього хворого необхідно відвезти до реанімації.

У Калуському районі цього року блискавка влучала у двох людей. До реанімації ще потрапила 24-річна Оксана Коваль з ураженнями плеча і ліктя лівої руки. Жінка випасала худобу за містом. Мотузка, якою прив"язувала корову до дерева, заплуталася межи рогами тварини. Ґаздиня взялася розмотувати вузол. Коли торкнулася рога, у нього влучила блискавка. Жінка і худобина залишилися живими. Оксані відразу надали допомогу.

Під час грози вимикайте мобілки

— Блискавка найчастіше вражає на полі, галявині, березі річки, — каже керівник прес-служби Івано-Франківського управління МНС Богдана Засідко, 36 років. — Торік у полі загинула 45-річна Марія Грищук із села Мала Кам"янка Коломийського району. А 16-річного Андрія Кушнірика блискавка знайшла під лісом. Хлопчина збирав гриби, коли почалася гроза. Вибіг на узлісся і загинув.
Блискавка часто вдаряє у високі горби, каміння, тому краще перечекати грозу в низині. Можна заховатися у видолинку, присісти у яму чи рівчак.
— Слід уникати глинистих ґрунтів, бо глина володіє великою електропровідністю, — застерігає Богдана Засідко. — Якщо поблизу ніяких заглиблень немає, треба лягти на землю й лежати доки не пройде гроза. Надійним укриттям є землянка, хата, господарська споруда. Під час грози небезпечно перебувати у воді. Якщо гроза застала вас у лісі, найкраще за все, зупиніться на галявині між дерев, але не менше ніж за 15 метрів від них.
Богдан Засідко радить дотримуватися кількох правил, які допоможуть урятуватися від блискавки:
— Вимикайте мобільний телефон, бо його сигнал здатний притягувати розряд.
— Найбільш небезпечними є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а майже ніколи — в кущі.
— Не купайтеся під час грози.
— Дуже небезпечні металеві предмети, тому перебувати поряд із ними не варто.
— Зніміть і заховайте прикраси, годинник та браслет.
— Якщо під час грози ви удома — вимкніть електроприлади, витягніть штекер антени з телевізора, зачиніть вікна.

Зараз ви читаєте новину «Наталію Бербець на пасовищі ударила блискавка ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі