вівторок, 06 травня 2008 07:11

Наркомани приймають замінники опіуму

У Чернівцях наркозалежним безкоштовно видають таблетки "ЕДНОК". Препарат не є наркотичною речовиною, але має схожий хімічний склад. Таблетки блокують рецептори й не дозволяють розвиватися абстиненції — почуттю залежності від опіумних речовин.

Наркомани добровільно долучаються до програми замісної терапії. Спершу пацієнта обстежують, вивчають його стан та призначають потрібну дозу.

— Замісна терапія припинить поширення ВІЛ-СНІД через нестерильні голки, — розповідає Віктор Самсонюк, 46 років, головний лікар Чернівецького обласного наркодиспансеру. — Дозу підбирають для кожного, декому потрібно лише таблетку на тиждень, іншим — три-чотири й більше. Зараз у нас 16 пацієнтів. Планова норма — 20.

Медик каже, що охочих змінити традиційний наркотик на медичний аналог буде більше. У Чернівецькій області зареєстровано 1800 наркозалежних. Насправді їх удвічі більше. Тому одного пункту на всю область — замало.

Вартість пігулки "ЕДНОК" — майже 34 грн. Препарат закуповує Глобальний фонд боротьби з ВІЛ-СНІДом.

Зараз ви читаєте новину «Наркомани приймають замінники опіуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі