четвер, 11 грудня 2008 19:29

Найкращим кухарем визнали Лесю Медведик

Найкращим кухарем визнали Лесю Медведик

Фінал міського конкурсу професійних кухарів "Львівська пательня" відбувся минулої п"ятниці в місцевому палаці спорту "Україна". Головний приз отримала кухарка ресторану "Фешн-клаб" Леся Медведик, 23 роки.

— Моя страва називається "Ф"южн: схід — захід", — розповідає "ГПУ" переможниця. — Поєднала французьку кухню зі східною. Це авторська страва з баранини, в меню нашого ресторану такої немає. Готувала її вдруге в житті.

Леся отримала приз — 5 тис. грн.

— Я вагітна, гроші використаю на дитину, — каже. — Чоловік Володя працює офіціантом у ресторані "Гуцульський двір". Удома, зазвичай, делікатесами його не балую, більше любимо українську кухню — голубці, холодець.

У конкурсі міг узяти участь кожен охочий. Для цього треба було відіслати в оргкомітет фото й рецепт своєї страви. Зголосилися більш як 40 львів"ян, з яких журі вибрало вісім найкращих. Протягом години вони готували на очах у глядачів.

— Коли я спробував страву майбутньої переможниці, вкусив себе за палець, — говорить голова журі, член Гільдії шеф-кухарів Росії Дан Марценюк, 34 роки. — Часто на подібних конкурсах готують гарні страви, але їсти їх неможливо. Ані тобі спецій, ані поєднання соусів. Тут же смак буквально зніс мене з ніг.

За словами Дана, серед восьми фіналістів конкурсу було тільки двоє чоловіків.

— Переводяться мужики на Україні, — зітхає. — Перейняли досвід Заходу, де балом правлять жінки. Хоча, за традиціями, в хорошому ресторані мають працювати тільки чоловіки. Загалом мені було приємно спостерігати за тим, як працюють львівські кухарі. Вони роблять усе акуратно, без зайвих рухів. Видно, що читають спеціальну літературу, сидять в Інтернеті. Єдиний недолік — їм не вистачає знань сучасних технологій. Зараз для рентабельного ресторанного бізнесу мало плити й пательні. Тепер можна одночасно і смажити, і варити, і запікати.

Додає, що українська кухня — найважча у світі:

— Я працював у Сінгапурі, і їхні страви повторював, подивившись лише раз на процес приготування. Повторити ж моїх борщів не міг ніхто.

Організували конкурс Гільдія рестораторів Львова та міська рада. Планують проводити змагання щороку.

Зараз ви читаєте новину «Найкращим кухарем визнали Лесю Медведик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі