вівторок, 01 квітня 2008 07:06

Найкраще саджанці садити восени

Подружжя 30-річних Олесі й Олександра Тихомирових із села Торговиця Коломийського району Івано-Франківщини вирощують саджанці на продаж.

— Зараз чомусь найбільше люди беруть щось екзотичне й незвичне до наших погодних умов, — розповідає Олеся Тихомирова. — До обіду розпродала всі персики й абрикоси. Вони примхливі, раджу садити в затишку, на мороз утеплювати, зверху на мале деревце краще накинути клейонку.

У сезон кущі аґрусу, чорної смородини та порічок, черешні, яблука, груші, сливи, морву, айву Тихомирови щодня продають на головному ринку Івано-Франківська. З цього й живуть.

За саджанці просять по 15 грн. Ціни у продавців однакові. Найбільше молодих рослин везуть із Городенківщини та Коломиї. Клімат у цих районах тепліший, а у ґрунті більший відсоток гумусу. Перші плоди саджанці дають на 3–4 рік. Щоб закласти сад, потрібно близько 200 грн.

Розсадник Тихомирови заклали п"ять років тому, відколи побралися. Обоє за фахом педагоги. Зразки сортів збирали всією Україною. Найбільше привезли з Чернівецької та Київської областей. Вирощують королівський сорт груш — Бера-Боск, плід важить до 0,5 кг.

На ринку можна купити карликові яблуні. Вони ростуть до 3 м заввишки, тому плоди збирати зручно.

— Найкраще саджанці висаджувати осінню, коли рух соку в деревцях припиняється, воно ніби на зиму спати лягає, — радить Ігор Татарчук із Городенки. — А весною молоде дерево пробудиться разом із природою.

Зараз ви читаєте новину «Найкраще саджанці садити восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі