четвер, 17 травня 2007 07:01

Найдовшу косу миють раз на місяць

Автор: фото: УНІАН
  Учасники конкурсу ”Ой не ріж косу, бо хорошая”. Найстарша учасниця Лідія Захарченко (праворуч) підстригала волосся лише два рази. Артур Покос (у центрі) не стригся від народження
Учасники конкурсу ”Ой не ріж косу, бо хорошая”. Найстарша учасниця Лідія Захарченко (праворуч) підстригала волосся лише два рази. Артур Покос (у центрі) не стригся від народження

У фойє Львівського драматичного театру імені Марії Заньковецької зібралися 140 довгокосих хлопців і дівчат у вишиванках учасників конкурсу "Ой не ріж косу, бо хорошая". Адміністратори вимірюють довжину волосся з маківки голови, потім заплітають його в косу і визначають обхват.  

— У мене метр і 33 сантиметри, — підстрибує на радощах 14-річна Ліля Бачун із села Біла Тернопільського району. — Тато не дозволяв стригтися, а тепер привіз на конкурс.

Ліля миє голову раз на тиждень — надвечір у п"ятницю. На ніч злегка підсушує, за суботу волосся поволі підсихає й гарно влягається. У неділю зранку дівчина з пишною косою йде до церкви на літургію.

70-річна Лідія Захарченко розпустила сиву косу. Волосся впало до колін.

— До мене на вулиці підійшла якась жінка і сказала, щоби я обов"язково позмагалася у цьому конкурсі, — розповідає Лідія у вишиванці з широкими рукавами. Потім закручує волосся в гульку. — Я тільки двічі його стригла — коли молодою була, то під каре обрізала, а дев"ять років тому донька взялася рівняти волосся і втнула аж 15 сантиметрів.

Серед жінок у найстаршій категорії перемогла 45-річна Ірина Цвях. Її коса сягнула 144 см. У подарунок жінка отримала набір засобів для догляду за волоссям.

— Мию волосся раз на місяць, — розповідає Ірина Цвях. — Нараз вихлюпую півбанки шампуню і банку бальзаму. Щоби волосся гарно росло, не раджу часто його мити.

На конкурс приїхав і 7-річний Артур Покос із Дрогобича Львівської області. Хлопчик здобув Гран-прі за найтовстішу і найдовшу косу серед наймолодших. Довжина його волосся — 80 см, в обхваті — 12 см. Рік тому коса сягала 75 см, ім"я та прізвище хлопчика вписали до Книги рекордів України.

— Насправді волосся у мене на два сантиметри довше, — Артур поправляє пишну яскраво-руду кучеряву шевелюру. Брови та вії теж руді, очі яскраво-зелені.

— Удома міряли волосся мокрим, воно тоді випрямлене і здається довшим, — заспокоює сина блондинка Віра Покос. — Люди закидають, що я із сина ляльку роблю, Кажуть, на волоссі хочу заробити, продати за великі гроші. А я про таке й не думала. Вдома лежать дві довгі коси — моя і доньки Зоряни. Колись і синову до колекції додамо.

Організатори подарували Артурові іграшки, шкільний рюкзак і дорожній набір.

Зараз ви читаєте новину «Найдовшу косу миють раз на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі