четвер, 26 червня 2008 07:04

Найдорожчий сувенір коштує 13 тисяч гривень

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  У Рівному майстер Михайло Вовчук (ліворуч у костюмі) продає півметрове панно з суцільного шматка вільхи
У Рівному майстер Михайло Вовчук (ліворуч у костюмі) продає півметрове панно з суцільного шматка вільхи

Улітку сувеніри ручної роботи стають популярнішими. На розкладачках просто неба в Рівному продають глиняний посуд, картини та фігурки героїв мультфільмів.

— Саморобні сувеніри кращі фабричних, бо оригінальніші. Це виручає у двох випадках — коли йдеш на свято до заможної людини або до малознайомої, — каже 22-річна рівнянка Юлія Созіна. — Можна не тратити купу грошей. Головне, не купити подарунок із натяком — свиню, жабу чи оленя.

Найбільший попит має національна символіка.

— За кордон друзям, зазвичай, везуть поліські вишиванки. Ціна їх різна: від 200 гривень і до 2 тисяч, — каже 26-річна продавщиця Ірина Скобець з речового ринку. — Ще модні магнітики на холодильник із тризубом або гербом міста — аркою — по 20 гривень. Іноземцям подобаються дерев"яні булави по 100 гривень.

Дітям купують дерев"яні свистульки по 3–5 грн, підліткам — скляні фігурки героїв мультфільмів по 5–25. Жіночі прикраси з бісеру, скла або напівкоштовного каміння обійдуться в 10–500 грн.

Одні з найдорожчих сувенірів у місті робить 60-річний Михайло Вовчук. Чоловік вирізьблює із дерева ексклюзивні панно, рами для дзеркал та статуетки.

За рік робить всього 2–3 вироби. Працює спеціальним дерев"яним молоточком — киянкою. Тому поверхня дерева має вигляд пористої.

— Схоже на людську шкіру, — пояснює майстер. — Це дуже кропітка робота, майже ювелірна — шкодить очам, руки болять. Працюю лише з дорогими породами — дубом, горіхом, вільхою та грушею. Їхня деревина має цікаві візерунки й не розсипається. Липу принципово не люблю.

Найдорожчу власну роботу Вовчук оцінив у 13 тис. грн. Це півметрове панно, вирізьблене з суцільного шматка вільхи.

— Усе з однієї колоди — і фігури птахів, і квіти. Ніякого клею, — запевняє Михайло Вовчук. — Півроку роботи витратив. Звідси і ціна така. Переважно мої вироби купують успішні бізнесмени на якийсь ювілей, чиновники або колекціонери.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий сувенір коштує 13 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі