пʼятниця, 27 червня 2008 07:07

Найбільшу в світі свічку вилили з 80 кілограмів воску (ФОТО)

Автор: Фото: Роман ЖИЖАРА
  Щоб перенести 84-кілограмову братську свічку, Володимир Дмитрук наймає чотирьох чоловіків. ґніт запалює лише після короткої молитви
Щоб перенести 84-кілограмову братську свічку, Володимир Дмитрук наймає чотирьох чоловіків. ґніт запалює лише після короткої молитви

У ніч на 30 червня серед мурів замку Любарта в Луцьку експерти Книги рекордів Гіннеса зафіксують новий рекорд — найбільшу в світі свічку. Заввишки 184 см, діаметром 25 см і вагою 84 кг, її вилили з натурального воску пасічники Братства бджолярів землі волинської "Ройовий стан".

— Біля свічки співатиме молитву столичний гурт "Гайдамаки". Рекорд зніматиме відомий режисер Олесь Санін, — каже керівник арт-шоу "Ніч у Луцькому замку" Тетяна Гнатів, 37 років.

Нині автор майбутнього рекорду 43-річний пасічник Володимир Дмитрук із Луцька оформлює паспорт і патент на свічку. Воскового гіганта тримає в хаті під іконою в сосновому двометровому футлярі. Чоловік у вишиванці та солом"яному брилі ексклюзивно для "ГПУ" запалює ґніт рекордної свічки на своєму подвір"ї.

— Відколи палимо свічу, вже вигоріло близько 2 кілограмів воску. Нині трохи її реставрували — залили свіжим, — пояснює господар.

Найбільшу свічку виготовили з нерозбавленого бджолиного воску торік, за три дні до Трійці. Прозорий віск частинами збирали цілий рік із вуликів понад 100 волинських пасік. Тому свічка символічно називається братською.

— Ідею почерпнув із книги Василя Скуратівського. У давнину бджолярські братства мали свою атрибутику — свічку, прапор і хоругву. Стяг і хоругву маємо, а свічки не було, — Володимир намагається обхопити свічку долонями.

Її вирішили не ліпити, а вилити у спеціальній формі з оцинкованої жесті. Працювали три доби. На газовій плиті у двох баліях варили 80 кг воску. Закріпили на грузилі ґніт. Потому відрами носили і заливали.

— Процес виливання зайняв добу. Через кожних півгодини треба було доливали віск, — каже співавтор рекорду Андрій Шотік. — Затим два дні свічка охолоджувалася.

Виріб завершив дипломований різьбяр на дереві Віктор Мазур із Луцька.

— Цілий день вирізав візерунки на воскові. Посередині свічки вигравірував назву бджолярського братства землі волинської — "Ройовий стан", — говорить майстер.

Братську свічку освятили торік у Троїцькому соборі. Там її окропив свяченою водою патріарх Філарет УПЦ Київського патріархату, який приїхав до Луцька на престольне свято. Відтоді свічку виставляли в десятках храмів Волині. Парафіяни кажуть, вона випромінює благодать. Люди моляться і торкаються воску, щоб оздоровитися.

Торік на Медового спаса пасічники "Ройового стану" встановили свічку в храмі, де висвячувався мед для всіх охочих. Разом з іншими відвідувачами пожертвували дві діжки свяченого меду вихованцям Луцького дитячого будинку. Солодощі зцілили від тяжких хвороб трьох сиріт.

Автор братської свічки Володимир Дмитрук — інженер-автомобілебудівник за фахом. Протягом тижня чоловік вираховував правильні пропорції ваги, розміру та об"єму майбутнього виробу. Самотужки, шляхом експериментів, добирав ґніт і консистенцію воску. За кілька днів отримає патент, позаяк авторська комісія визнала свічку винаходом. Подібної у світі досі не було.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшу в світі свічку вилили з 80 кілограмів воску (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі