субота, 14 червня 2008 07:01

Найбільше потопельників знаходять у Ясниському кар"єрі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  У будні відпочивальників у Ясниському кар’єрі небагато. Заважає курява, яку здіймають машини з піском. Вихідними до води приїжджають майже тисяча львів’ян
У будні відпочивальників у Ясниському кар’єрі небагато. Заважає курява, яку здіймають машини з піском. Вихідними до води приїжджають майже тисяча львів’ян

Пляжі найпопулярніших озер у Винниках та Брюховичах біля Львова вміщають кілька сотень відпочивальників. Улітку більшість львів"ян вибираються на річки та затоплені кар"єри. У цих водоймах люди топляться найчастіше.

Кар"єр у селі Ясниська Яворівського району вже більше 30 років має репутацію озера-вбивці. Минулого року з водойми витягли тіла чотирьох молодих хлопців, цього року навесні втопилася жінка.

— Я вже 15 років на службі, щороку в кар"єрі по 4–5 утоплеників, — каже начальник обласної рятувально-водолазної служби Роман Фіца, 45 років. — Багато глибоких ям на дні та в стінках берегів. Вода добре не прогрівається.

Кар"єр за 20 км від Львова. Купатися в ньому категорично заборонено. Але як зупинити сотні людей? Львів"яни його уподобали за чисту воду та сосновий ліс навколо.

Аби добратися до води, спускаємося чотириметровим схилом. Водойма не має пологого дна, подекуди біля берега півтора метри глибини, далі — обриви. Урвища сягають 16–18 метрів. А вода в них холодна.

У будні через село снують КамАЗи з піском. У Ясниському кар"єрі видобувають найкращий пісок на Львівщині, без камінців та домішок.

— Кар"єр відкрили у 1966 році, — розповідає Ярослав Бурка, 58 років, голова підприємства "Кар"єроуправління", яке є власником Ясниського кар"єру. — Із 1975 року ми беремо пісок із води. Нині там працює земснаряд для намивання піску. У рік видобуваємо 160 тисяч кубів.

Раніше до води можна було потрапити через центральний вхід. У вихідні дні підприємливі молоді люди брали плату — 2 грн із людини та 5 — за машину. Черги автомобілів вишиковувалися на кілька кілометрів, за 300 м від води, на Галиному перехресті (ім"я продавця напоїв та морозива).

Нині на головному в"їзді металева брама. Після закінчення зміни кран піднімає над проходом бетонну плиту.

— Мусимо так робити, бо приїжджали крутелики з болгаркою й обрізали петлі, — розповідає Олег Лупинець, 54 роки, начальник кар"єру. — На таблички про заборону купатися ніхто не дивиться. Але, якщо не будемо дотримуватися правил безпеки, кар"єр можуть закрити, а де ми роботу будемо шукати. Наш пісок беруть і на цементний завод, і на будови.

Відпочивальники пробираються через ліс із сусіднього села Ямельні. Працівники кар"єру викопали триметрові рови на просіках, але водії переїжджають їх по дошках. Ті, хто не хоче робити 8-кілометровий гак, їдуть через людські городи.

— Я на днях підорював картоплю, а пляжник їде на мене, ще й каже, вступися старий, бо схопиш, — розповідає 58-річний Євген Процик із Ясниськ. — То я коня схарапудив і на нього. Але шмат городу мені знищив.

Місцеві жителі на кар"єр не ходять.

— Там машини миють, собак купають, топляться, а я туди купатися піду, — ділиться Євген Процик. — Я сам у березні з кар"єру утопленицю фірою вивозив. Жінку там знайшли, старшу вже, за п"ятдесятку, в одязі була. Приїхали міліціонери з донькою та зятем, але машина не могла проїхати, то мене попросили вивезти.

Рятувальники кажуть, утоплеників у таких водоймах шукати важко. Вода холодна, тіло довго не спливає.

— Одного разу ми шукали утопленика в Ясниськах два тижні, — розповідає Роман Фіца. — Тіло затягло в шахту у стінці берега, звідки земснаряд висмоктував пісок.

Минулого року відпочивальників із кар"єру виганяли бійці спецпідрозділу "Беркут". "Кар"єроуправління" знову звертатиметься до них по допомогу.



Статистика смертей на воді у львівській області


Початок 2008 р. — 39 осіб, серед них 1 дитина

2007 р. — 169 осіб, серед них 13 дітей

2006 р. — 166 осіб, серед них 12 дітей

2005 р. — 118 осіб, серед них 13 дітей

Де можна купатися

Під Львовом: Винниківське озеро, ТОВ "Колиба" у Брюховичах.
Дрогобицький район: ПП "Козацький хутір".
Жовківський район: спортивно-рибальський комплекс "Винарович".
Золочівський район: озеро у місті Золочів.
Миколаївський район: озеро "Байкал" у селі Задорожнє.
Моршин: санаторій "Пролісок".
Перемишлянський район: ТОВ "Узлісся".
Пустомитівський район: відпочинково-розважальний комплекс ТОВ "Озерний край", ТОВ "Карпатський водограй", база відпочинку "Гранд-резорд".
Стрийський район: ТОВ "Шепільска"
Яворівський район: озеро Яворівського національного природного парку.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше потопельників знаходять у Ясниському кар"єрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі