пʼятниця, 08 лютого 2008 07:12

Найбільше близнюків в Україні народжується поряд із джерелом Чирів

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Люба Чорба з доньками-близнятами Іванною та Юлею у своєму будинку в селі Велика Копаня поблизу Виноградова Закарпатської області
Люба Чорба з доньками-близнятами Іванною та Юлею у своєму будинку в селі Велика Копаня поблизу Виноградова Закарпатської області

Село Велика Копаня Виноградівського району Закарпаття занесено до Книги рекордів України. Тут на тисячу дворів проживає 50 пар близнюків. Селяни переконані, що такий збіг пов"язаний із чудодійними властивостями води джерела Чиргів, що в центрі села.

Велика Копаня розташована за 12 км від Виноградова. У селі проживають 3700 людей. Перша пара близнюків народилася під час війни, 1941 року. У Марти та Івана Чийпешів з"явилися сини Микола та Юрко.

— Друга пара — Ганна і Марія Чорбани — народилася 1943-го, — розповідає сільський голова Великої Копані Василь Пилип, 54 роки. — Третя — 1949-го. Потім на 10 років був застій. Знову почали народжуватися близнята з 1959 року.

Найбільше близнюків з"явилися на світ у 1990-х. Рекорд установили 2004 року. Тоді у червні Велика Копаня збільшилася на три пари: Іванку та Юльку Чорбів, Марічку і Наталочку Чийпешів та Юрка й Іванка Химинців.

Тепер у місцевій школі з 537 учнів — 10 пар близнюків, а дитячий садочок відвідують три пари.

— Наступного року в школі буде 12 пар, — каже Василь Пилип. — У минулі роки бувало й по 13 пар близнят, але менше, ніж 10 — не було. У садочку зараз три пари, а ще три вдома.

Заходимо із війтом на подвір"я Люби та Івана Чорбів. Про те, що 2004-го жінка стане мамою близнят, пані Люба дізналася на другому місяці вагітності. По генетичній лінії — із близнят її свекруха.

— Зраділа, коли про двійню сказала лікарка, — говорить жінка. — Ішла містом і усміхалася. Іванка народилася через півтори хвилини після Юлечки. Зовні вони, як дві краплини, але характери різні. Юля ніби відчуває, що старша — лідерка, бойова, твердо стоїть на свому, а Іванка — спокійніша. Одяг для донечок купую однаковий, а от іграшки можуть бути різні — дівчата впізнають кожна своє. А в садочку їх розрізняють тільки за різними сережками, — уміхається Люба.

Двоюрідні брати Юлії та Іванни теж близнята. 12-річні Юрко і Михайлик Чорби мешкають на сусідній вулиці. Щоправда, зовні хлопців розрізняють за кольором волосся: один світлий, другий темніший. Їхні двоюрідні брати по маминій лінії — також близнюки. 8-річних Мишка та Іванка Фогорошів розрізняє лише мати.

Із 2004 року у Великій Копані близнюків не було.

— Знову застій, — припускає війт. — Бо й вагітною ніхто не ходить.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше близнюків в Україні народжується поряд із джерелом Чирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі