середа, 25 квітня 2007 07:04

Надія Соломко в"яже на спицях портрети та ікони

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Надія Соломко в’яже на спицях портрети та ікони
Надія Соломко в’яже на спицях портрети та ікони

У залах Івано-Франківської обласної бібліотеки експонують 23-ю персональну виставку прикарпатської майстрині Надії Соломко. За допомогою унікальної в Україні техніки художниця вив"язала на спицях 25 великих портретів та ікон.

— Сім років тому побачила по телевізору передачу про доктора теології, отця Дмитра Блажейовського, який вишиває ікони. Подумала: Боже, та ж це можна вив"язати! — розповідає 63-річна майстриня. — Маю п"ять каталогів робіт Блажейовського, за ними і в"яжу.

До пенсії Надія Соломко працювала електромонтером зв"язку на радіозаводі в Івано-Франківську. У вільний час в"язала теплі речі для рідних: светри для сина Олега та доньки Олени, шкарпетки — для чоловіка Миколи. Назбирала дві валізи ниток.

— В"язати картини значно важче, ніж вишивати — готових і розписаних під хрестик малюнків нема, — зауважує Надія. — Спочатку розраховую на петлі. Один хрестик — одна петля. Нещодавно почала портрет Івана Франка шириною 235 петель. Потім розписую кольори, підбираю нитки. Беру штучні — аби міль не точила. Для краси та міцності додаю різнокольоровий люрекс. Портрети в"яжу зазвичай спицями три з половиною, використовую лицевий візерунок. "Двійкою" плету невеликі ікони. Щоб не спотворювати обличчя святих на однотонному полотні, контури вишиваю нитками. Ось, гляньте, — показує в"язаний образ "Плащаниця". — Контури Ісуса вишиті чорними нитками. Чотири місяці в"язала.

Надія Соломко каже, що за нову роботу не береться, доки не закінчить почату. Перші ікони "Ісус" та "Богородиця" освятила в церкві. Образи та портрети скручує в рулони й загортає в целофан — в її чотирикімнатній квартирі на вул. Пасічній вже немає місця для них. Про виставки своїх робіт художниця домовляється сама.

— Сідаю на телефон і обдзвонюю музеї, — каже. — Потім рулони в руки — і на поїзд. Часом хтось із попутників допоможе дотягнути до таксі.

На портрет іде 2–3 кг ниток, за 100 г яких жінка віддає 15–20 грн, а за невелику шпульку люрексу — 25 грн. А ще велюрові нитки, полотно для основи, аби в"язка не розтягувалася, — до тисячі набігає. Жодної зі своїх 25 робіт майстриня не продала. Лише рідним сестрам Вірі та Любові з Кам"янця-Подільського подарувала образ Вишгородської Богородиці, а доньці Олені, яка переїхала до Польщі, — ікону Папи Римського Івана Павла ІІ.

— Мрію виплести портрет Йосипа Сліпого та Лесі Українки, а також створити "Тайну Вечерю", — ділиться планами Надія.

Зараз ви читаєте новину «Надія Соломко в"яже на спицях портрети та ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі