четвер, 11 жовтня 2007 07:14

Над схроном відкрили музей Шухевича

У селі Грімно Городоцького району Львівської області в колишньому помешканні священика відкрили музей-меморіал головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Підпільний штаб під будинком у Грімні, де генерал-хорунжий переховувався зі своїм найближчим оточенням після війни, селяни знайшли рік тому.

— Схрон показала львів"янка Дар"я Гусяк, зв"язкова Шухевича, — розповідає секретар Грімницької сільради 51-річна Галина Зайшла. — Вона порадила відкрити на плебанії музей. Кошти на облаштування виділили обласна і районна влада та спонсори. Давали гроші й селяни — хто скільки міг.

За півроку грімничани самотужки перекрили дах цегляної будівлі, побілили стіни кімнати-схрону, відреставрували старі шафи. У музеї є друкарська машинка й радіо, якими користувався Шухевич, його гімнастерка, автомати. На полицях багато книг з історії УПА.

— За часів Союзу у цьому будинку була кантора колгоспу, потім зробили медпункт. Останніми роками хата пустувала, — каже Галина Зайшла. — Селяни хочуть відремонтувати решту кімнат і поселити в них отця Василя Дурду з дружиною та трьома дітьми.

Зараз ви читаєте новину «Над схроном відкрили музей Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі