четвер, 28 червня 2007 07:01

На золоте весілля діти приготували Чайківським сюрприз

Автор: фото: Віталій Грабар
  Через 50 років після весілля Ірина та Роман Чайківські стоять на рушнику біля колишнього палацу урочистих подій у Львові
Через 50 років після весілля Ірина та Роман Чайківські стоять на рушнику біля колишнього палацу урочистих подій у Львові

"Ми й гадки не мали, що будемо золоте весілля святкувати. У неділю, як завжди, чекали в гості дітей. Я обід приготувала, накрила стіл. А вони кажуть: "Збирайтеся, поїдемо в ресторан". Ми з чоловіком навіть обурилися спочатку — навіщо? Ми ж усе приготували! Ледве нас умовили", — розповідає львів"янка Ірина Чайківська.

50 років тому 19 червня Ірина, 72 роки, та 78-річний Роман Чайківські одружилися. Минулої неділі у дворі палацу Потоцьких, який за радянських часів був РАГСом, їхні діти й онуки влаштували святкування золотого весілля. У Чайківських дві доньки, по троє внуків та правнуків.

Водій таксі, що віз подружжя начебто в ресторан, раптом зупинився перед воротами палацу Потоцького. У дворі Ірина Миколаївна й Роман Іванович побачили дітей із великими букетами троянд і ромашок. Музиканти на скрипках і контрабасі грали вальс Мендельсона.

— Ми не розуміли, що діється, — усміхається Роман Чайківський. — Раптом дружина нашого внука Романа Софія урочистим тоном вітає нас із золотим весіллям і вручає свідоцтво про 50 років подружнього життя.

Від несподіванки Ірина Миколаївна заплакала. Доньки — 49-річна Ірина та 47-річна Дзвенислава розстелили вишиваного рушника.

— Хто перший на рушничок щастя стане, буде в сім"ї керувати, — жартує зять Павло Качур.

За 50 років подружнього життя Чайківські так і не визначили, хто з них — голова сім"ї.

— Усе вирішуємо разом, — каже пані Ірина. — Жодного випадку не було, щоб ми не дійшли спільної згоди.

Зять налив у бокали шампанське. Наказав батькам випити до дна й розбити фужери на щастя. Весільну церемонію продовжили за святковим обідом у "Ресторані на Валовій".

— Діти подарували нам футляри для окулярів. Для таких молодят, як ми, — це найкращий подарунок, — сміється Ірина Миколаївна.

Ірина Чайківська за фахом — економіст. До пенсії працювала начальником планового відділу Львівської шкіргалантерейної фабрики. Її чоловік, інженер-технолог, влаштувався на виробниче об"єднання "Світанок" робітником. Згодом став головним інженером, а потім — генеральним директором. Обіймав цю посаду 15 років — до пенсії.

Познайомилися Чайківські в Києві на курсах підвищення кваліфікації.

— Курси тривали три місяці, — розказує Ірина Миколаївна. — Спочатку ми просто товаришували, навіть разом ходили на пошту отримувати листи від моїх залицяльників. А потім зрозуміли, що наша зустріч — доля. Коли поверталися до Львова, то вже знали, що одружимося.

Весілля Чайківські не святкували — розписалися у присутності свідків, а за кілька днів таємно повінчалися.

Зараз ви читаєте новину «На золоте весілля діти приготували Чайківським сюрприз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі