пʼятниця, 18 квітня 2008 07:07

На землі Василя Кріля видобувають газ

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  Газова свердловина ”Макунівська-12” пробурена в полі Василя Кріля з села Михайлевичі Самбірського району Львівської області. Біля неї навесні та восени селяни орють кіньми землю
Газова свердловина ”Макунівська-12” пробурена в полі Василя Кріля з села Михайлевичі Самбірського району Львівської області. Біля неї навесні та восени селяни орють кіньми землю

Шостий рік на земельному паї 73-річного Василя Кріля із села Михайлевичі Самбірського району Львівської області стоїть газова свердловина. Щороку власник землі від управління "Львівгазвидобування" отримував 1 тис. грн. Цього року за оренду землі не заплатили.

— Наше село вважають газоносним. Тільки грошей за виявлені корисні поклади ми не отримуємо, — розповідає голова Михайлевицької сільради Ігор Рурка, 36 років. — Газ і нафту використовують, а тут дорогу нема за що відремонтувати.

Зі Львова до Михайлевичів їхати 1 год. Василь Кріль із 73-річною дружиною Леонідою  живуть неподалік цвинтаря на хуторі Кіндзирівка. Від зупинки треба діставатися болотом. Хата невелика, мурована. Господаря вдома немає. 14 квітня Кріля госпіталізували. У нього піднявся тиск.

— 42 роки я пропрацював у колгоспі, — каже Кріль. — Перед виходом на пенсію провів розподіл землі між пенсіонерами та працівниками. Мені дісталася ділянка площею 1 гектар. Маю державний акт на право власності.

У колективному господарстві чоловік працював бухгалтером, згодом — головним економістом. Дружина викладала біологію та хімію у школі. Разом виховали двох дітей: доньку Ольгу та сина Віктора. Мають п"ятьох онуків. Тепер тримають худобу, курей, гусей, кролів, обробляють поле.

— З 2000 року на своєму паї сіяв пшеницю, багаторічні трави, кукурудзу, садив картоплю. Онуки щоліта приїжджали на допомогу, — веде далі чоловік. — А тепер через газові поклади одні збитки. Два роки геологи вели пошуки. Поки бурили землю, вся робота стояла.

У липні 2002 року Василеві Крілю повідомили, що на його полі виявили газ. "Львівгазвидобування" запропонувало власникові укласти договір.

— Вони зі мною тоді так лагідно розмовляли. Обіцяли всі затрати компенсувати, — обурюється пенсіонер.

— Сказали, що газова свердловина потрібна для держави. А чоловік мій — патріот. Треба — беріть і шукайте, — додає Леоніда Кріль. — Тепер хвилюється, тратить своє здоров"я.

Того самого року на 17 арах Крілевого поля пробурили свердловину. Навколо зробили майданчик, проклали дорогу. Селяни кажуть, за три дні провели городами трубу до центрального газопроводу. Біля родовища пасуться коні, люди орють поле. Скільки щороку видобувають палива, не знає ніхто. Та поклади великі: тиск газу — 82 атмосфери.

Три роки поспіль Крілям платили по 1 тис. грн. 2005-го господар нічого не отримав. Поскаржився на "Львівгазвидобування" до Самбірського районного суду.

— Там моя справа досі лежить, — непокоїться. — Зі мною знову не хочуть розрахуватися. Кажуть, поїзд уже пішов. Трубу від мого поля впустили в Європу і поляків обігрівають.

У Львівському газовидобувному управлінні обіцяють заплатити Василеві Крілю.

Скільки видобувають палива, не знає ніхто

— 2008 рік тільки почався, власник іще отримає свої гроші, — обурюється інженер Любомир Максимців із "Львівгазвидобування", який вів переговори з селянином. — Я не розумію, що Василя Кріля не влаштовує. Наше управління — державне, усі отримані від видобування палива кошти використовуються для населення й бюджету. На жаль, газ виявили саме на його ділянці. Тепер на продаж земель сільськогосподарського призначення накладений мораторій, тому ми не можемо відчужити цю ділянку. Власникові щороку платимо більше, ніж пішло би на викуп землі. Коли там бурили, все погодили з ним.

— Скільки газу видобувають щороку з родовища на земельній ділянці Кріля? — цікавлюся.

— Відповідь на це запитання ви ніде не отримаєте. Такі дані становлять державну таємницю, — пояснює Максимців.

Свердловину на Крілевій території називають "Макунівська-12". У сусідньому селі Никловичі видобувають газ на "Макунівській -13". Тамтешня рада за експлуатацію земель також не отримує жодної копійки. У Михайлевичах на пасовищі біля колишньої ферми бурили ще у 2001–2002 роках. Там була свердловина "Макунівська -11".

— Поклади газу швидко вичерпалися. Коли свердловину закрили, "Львівгазвидобування" заплатило сільській раді за використання землі, — зауважує сільський голова Ігор Рурка. — Кошти були незначні, за них ми придбали міндобрива для полів. Цього разу газовики навіть власникові землі відмовляються платити. Що вже про покращення добробуту села говорити?

Зараз ви читаєте новину «На землі Василя Кріля видобувають газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі