субота, 06 жовтня 2007 07:05

На Закарпатті ріки зарибнять фореллю

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Михайло Нірода біля одного з розплідників в урочищі Чорна Ріка поблизу сіл Синевир та Синевирська Поляна на Закарпатті
Михайло Нірода біля одного з розплідників в урочищі Чорна Ріка поблизу сіл Синевир та Синевирська Поляна на Закарпатті

Жителі Закарпатської області запроваджують новий вид туризму — форельний. Делікатесною рибою, вирощеною в національному природному парку "Синевир" у Міжгірському районі, планують зарибнити озеро та ріки Міжгірщини.

Рибу розводять в урочищі Чорна Ріка поблизу сіл Синевир та Синевирська Поляна. Рибники розташовані глибоко в лісі, тому машиною проїхати до них неможливо. Наглядає за ставами лісівник із Синевира Михайло Нірода, 48 років, із дружиною Христиною, 46 років, та сином Михайлом, 22 роки. Пані Христина сторожує господарство, а син — лісовий інспектор.

Форелеве господарство в Чорній Ріці розвивалося з початку 80-х років. Після паводків 1998-го та 2001 років територію затопило, інкубатори змило. Чотири роки тому, коли на Закарпатті почала зникати риба, Ніроди та лісничий Михайло Попадинець, 49 років, вирішили відновити розплідник. Вони самі полагодили стару хату-сторожку, облаштували територію, обладнали ставки та зробили інкубатори. Потому пан Михайло з сином виловили з гірських потічків 12 стругів. Із трьох пар розвели продуктивне маточне поголів"я та молодняк.

— Форель під час нересту треба доїти, — зустрічає нас Попадинець. — Потім штучно запліднені ікринки закриваємо у спеціальні інкубатори. Щойно починають з"являтися мальки, переводимо їх до спеціальних апаратів-шустів, у яких рибки виростають до чотирьох сантиметрів. Кожен із п"яти шустів уміщає до 10 тисяч ікринок. За два місяці малька випускаємо у ставки з молодняком.

Годують рибу жовтком відварених курячих яєць, сиром.

— Ніроди тримають удома корову й щодня готують свіжий сир, — говорить Попадинець. — А я домовляюся за комбікорм, купую за власні гроші яйця. Фінансування рибників дуже мізерне.

Підходимо до ставків. Їхня глибина — майже метр. Над кожним проведено освітлення, облаштований штучний водоспад. По спеціальному дерев"яному кориту холодна вода затікає в рибники, постачаючи туди свіжий кисень. Узимку труби, якими качають воду, утеплюють. Форель не любить стоячої води — гине в ній.

Дорослу рибу Ніроди годують токаном із кукурудзи та комбікормом.

— Ще форельки люблять комах, — каже лісничий. — Щовечора вмикаємо на дві години світло, й на нього злітаються комахи. Риба вистрибує з води й ловить їх.

Випускати форель "на волю" вирішили наступного року. Зарибнять Синевирське озеро та річки регіону.

Селяни пропонують туристам новий різновид відпочинку — форельний туризм. Щодня із червня до вересня тут десятки туристів. Із наступного року гостей почнуть ознайомлювати з усіма стадіями розвитку риби — від ікринок і до дорослих особин.

— Ми не дозволяємо туристам вудити, — пояснює Попадинець. — Однак 2008-го запустимо потужніший форельник, який розташований за старою греблею, — махає рукою у протилежний бік. — От тоді подумаємо про вилов.

Поки що вхід до форельників безплатний.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті ріки зарибнять фореллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі