понеділок, 02 квітня 2007 17:56

На Тернопільщині знайшли нову печеру

Нову карстову печеру виявили спелеологи неподалік містечка Більче-Золоте Борщівського району Тернопільської області. Припускають, що Музейна об"єднує печери Оптимістична та Озерна в найбільшу підземну систему світу.

— Прохід виявили кілька років тому, але зайти всередину не могли — хід замивало водою, — розповідає Михайло Сохацький, 48 років, керівник спелеологічної секції при Борщівському краєзнавчому музеї.

Спелеологи поставили водовідвід і відкачували воду 60-метровим шлангом. Нагору підняли кілька тонн землі. Коли прохід розчистили, троє спелеологів увійшли до печери, обстежили 200 м і повернулися — хід не укріплений, перебувати всередині небезпечно.

Нову печеру назвали Музейною — на славу Борщівського музею. Михайло Сохацький припускає, що хід об"єднає Оптимістичну та Озерну в найбільшу печерну систему світу. Загальна довжина ходів Оптимістичної та Озерної близько 331 км.

Дослідники укріпляють вхід до печери, щоб продовжити дослідження.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині знайшли нову печеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі