четвер, 11 грудня 2008 19:42

На шахті "Степова" виявили півтисячі порушень

Стан охорони праці на шахті "Степова" у місті Червонограді Сокальського району Держгірпромнагляд оцінив як "нижче задовільного". Чергову преревірку  умов роботи на ній проводили наприкінці листопада.

27 грудня на "Степовій" святкуватимуть 30-річчя з дня відкриття. Тут працюють 1650 людей. 980 — підземні робітники, які спускаються в шахту у чотири зміни. Щодня видобувають 2000–2300 т вугілля. Із вибою воно надходить на Добротвірську ТЕС.

Дев"ять місяців роботу "Степової" контролює Держгірпромнагляд.

2 квітня у лаві 115 на глибині 550 м сталася пожежа. У копальні працювали 92 гірники, усіх вдалося врятувати. Довели, що займання сталося через порушення техніки безпеки і застаріле обладнання, що має викачувати з шахти на поверхню вибухонебезпечний пил. Після аварії територіальне управління Держгірпромнагляду на Львівщині заборонило спускатися людям під землю. За два тижні п"ять керівників шахти порушили заборону — спустилися в аварійну дільницю. У шахті вони знепритомніли — отруїлися рудниковим газом.

6 травня через неналежне провітрювання у заваленому вугіллям пласті знову сталася пожежа. Держкомісія звернулася до керівництва державного підприємства  "Львіввугілля".

— Усі претензії інспекції враховано. На "Степовій" замінили обладнання, й нині вона є цілком безпечною, — каже помічник гендиректора "Львіввугілля"Микола Бродер.

23 червня на копальні відновили роботу. У липні під час перевірки Червоноградська державна гірничотехнічна інспекція зауважила порушення кріплення й вибухобезпеки обладнання. На шахті не було вогнегасників, установки автоматичного пожежегасіння — у несправному стані. 9 вересня на "Степовій" обвалилася порода. Загинув підземний прохідник 40-річний Віктор Яворський. Із забоєм хребта й переломом лівої гомілки до лікарні потрапив гірник 23-річний Василь Сікорський.

— Працівники перебували у недостатньому кріпленні, — пояснює заступник директора з охорони праці 28-річний Ігор Крокош. — Після цього випадку звільнився головний інженер. Родина загиблого отримала 80 місячних заробітних плат. Кожен гірник застрахований.

Під час листопадової перевірки виявили 485 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнули 18 працівників.

— У незадовільному стані були рейкові колії по головних виробках, засоби відкатних робіт, апаратура захисту, несправний пожежозрошувальний трубовоз, — перераховує начальник Червоноградської державної гірничотехнічної інспекції у вугільній промисловості 43-річний Володимир Юрків. — Стан охорони праці "нижче задовільного".

О третій дня на "Степовій" закінчилася друга робоча зміна. Гірники згуртувалися біля автобусів, що розвозять їх по домівках. Троє ледь тримаються на ногах.

— Вилізли з тої дряхлої шахти живі — хіба то не свято? — сміються. — По роботі можемо собі дозволити трохи. Але як під землю спускаємся — ні грама.

— Живемо від перевірки до перевірки, — розповідає гірничий очисного забою 55-річний Леонід Захарченко. — Коли інспектор з"являється, одразу лаву зупиняють. Тільки й мови, що про охорону праці. А для нас краще, аби зарплату вчасно платили. А то за жовтень лише 19 відсотків дали, а про листопад й не згадують. Та й закон про шахтарів якийсь неправильний. Пропрацював 15 років на шахті, йдеш на пенсію і отримуєш 50 відсотків від зарплати. А я 10 років на хімзаводі робив, 10 — на шахті. Мені до пенсії ще п"ять років гарувати треба. Але ж робота на хімії не менш шкідлива.

Адміністрація шахти зібралася на планування в актовій залі. Виконувач обов"язків керівника Ярослав Шаварський не з"являється.

— Певно знову комісія з перевіркою нагрянула, — перемовляються гірники.

— Комісія? Яка комісія? У нас же все добре, — непокоїться чоловік невисокого зросту.

— Наша біда — лише одна лава, — каже "ГПУ" Ігор Крокош. — Порівняно з минулим роком, кількість недоліків зменшилася. Порушення переважно адміністративного характеру. Там щось не підкручено, там — не підтягнуто, там лампочка згоріла. Сварили через несправність електровоза. Окремі дільниці неправильно проводили наряди, оформляли паспорти кріплень.

Питаю про нетверезих гірників. Крокош мовчить.

— Вони напилися за межами території, — відповідає начальник дільниці шахтного транспорту 32-річний Василь Марцинюк. — В автобус інколи сідають і не наші працівники.

Зараз ви читаєте новину «На шахті "Степова" виявили півтисячі порушень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі