четвер, 18 листопада 2010 19:13

На рейдові бригади електриків спускають собак

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Електромонтер Петро Зубчук (праворуч) та майстер Сергій Стручков
Електромонтер Петро Зубчук (праворуч) та майстер Сергій Стручков

40-річний Сергій Стручков, майстер рейдової бригади "Ей-і-Ес Рівнеенерго", у п'ятницю зранку їде з перевіркою в село Великий Житин за 8 км від обласного центру. Разом із колегами шукає мешканців, які самовільно підключилися до електроенергії.

У Великому Житині живуть 1200 людей. Більшість їздить на роботу в Рівне.

Мікроавтобус із працівниками бригади зупиняється біля двоповерхового будинку на вул. Рівненській. Оглядають лічильник біля парадних дверей. Один із кабелів прилягає негерметично.

— Ніби все чисто, а під кабелем є маленький отвір, — каже Сергій Стручков. — Можливо, під'єднуються на самий лічильник. В основному нелегали підключаються на ніч — щоб працювали холодильники та обігрівачі. А на ранок знімають.

Він кілька разів дзвонить у броньовані двері. Відчиняє жінка середнього віку в капцях на босу ногу.

— У мене родина велика, діти малі. Де я ті гроші візьму, — репетує. Хутко підписує акт про порушення, до помешкання нікого не пускає.

— Не маєте права, це приватна власність! — кричить і зачиняє двері перед носом у електриків.

— Нам би ще оглянути, які електричні прилади є в хаті. Тоді можна приблизно оцінити, скільки енергії вони тягнуть, — додає Сергій Стручков. — Що ж, приїдемо іншим разом, може, вдасться всередину зайти.

Нелегально використали електрики на 5,9 мільйонів гривень

Бригада рушає далі по вулиці. Хлопець біля сільського кафе гарячково набирає когось по мобілці.

— Ну, все. Уже пішла по селу новина, щоб готувалися до перевірки. Тепер хоч би одного знайти, — хитає головою Стручков.

Уже за поворотом бачать хату, яку відрізали від енергопостачання за несплату три місяці тому. Від стовпа до неї тягнеться саморобна проводка.

— Це робив хтось, хто на електриці знається. Бачите накидку на опорі — самовільно приєднані дроти? Якийсь місцевий умілець за могорич постарався, не інакше, — Сергій Стручков перевіряє дріт. Прилад показує, що він під напругою.

Господиня поралася на дворі, але покинула справи і забігла в будинок. Електрики грюкають у двері й вікна, та їм не відповідають.

— По закону, вони мають нас пускати. Бо як інакше покази перевіримо. У них лічильник у будинку, — каже електромонтер-водій Петро Зубчук, 43 роки. — Зараз викличемо іншу бригаду, яка зніме цю проводку. Електрики не матимуть, доки не розрахуються за неї повністю. Все одно порушення вже зафіксували. Воно чинне навіть без підпису споживача.

У сусідній хаті також сидять тихо. Лише кудлатий пес відганяє бригаду від дверей. Доводиться йти ні з чим.

— Тут теж накидка, а по горищу йде ввідний кабель. Значить, можна відгалуження зробити, — припускають електрики. — Це також порушення. Приїдемо сюди якось іншим разом, щоб несподівано було. Така хата може за зиму "набрати" на кілька сотень гривень.

Щодня по області їздять 16 таких бригад. Із початку року виявили понад 3 тисячі порушників. Вони нелегально використали електрики на 5,9 млн грн. У холодні місяці крадуть більше — для опалення й освітлення.

— Буває, за день по області вдається впіймати на гарячому 10–20 порушників. Тоді складаємо на них акти. Якщо не сплатять за все, то відрізаємо їх зовсім. Після цього люди, як правило, вже платять. Тому й до суду не доходить, — каже Стручков.

— Ми від споживачів різне на свою адресу чули. Слава Богу, не били ні разу. Але собаку спустити можуть, — розповідає Петро Зубчук. — Пару тижнів тому перевіряли особняк у Костополі. Тільки-но зайшли у двір, як із цепу зірвався хазяйський ротвейлер. Мій товариш із розгону 2-метровий забор узяв. А я не втік, бо сам маю пітбуля і знаю, як із собаками обходитися. Власник насилу пса заспокоїв, бо порвав би. У нас таке в правилах безпеки вказано. Перш ніж зайти у двір — подивися чи прив'язаний пес, — сміється. — Бо не тільки без штанів залишися.

Крадіїв електроенергії карають штрафами від 1700 до 8500 гривень або ув'язненням до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «На рейдові бригади електриків спускають собак ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі