пʼятниця, 29 серпня 2008 07:01

На пором не пускають фури та коней

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Поромник Віктор Добрянський прив’язує переправу до берега на річці Горинь, що на межі Сарненського та Дубровицького районів Рівненщини
Поромник Віктор Добрянський прив’язує переправу до берега на річці Горинь, що на межі Сарненського та Дубровицького районів Рівненщини

На межі Сарненського та Дубровицького районів Рівненщини діє приватний пором. Через ріку Горинь проходить міжнародна траса, а єдиний міст, що її з"єднує, в аварійному стані. Його ремонтують понад рік.

Платну переправу в сарненському селі Ремчиці місцеві підприємці відкрили на початку липня. За свої кошти проклали ґрунтову дорогу до берега. Пором стоїть за кілька метрів од мосту, який ремонтують. До другого берега, на якому розташоване село Бережниця — 25 м. Звідти водії знову виїжджають на трасу.

— Всього 5 хвилин — і ти на тому боці, — каже 28-річний Анатолій Хомич із Житомира. Він бусом прямує до Білорусі. — Щоправда, в дощову погоду тут гірше — дорога перетворюється на болото.

На поромі вміщуються чотири машини. Переправою керують три чоловіки. Двоє накручують трос на лебідку та прив"язують човен на березі. Третій збирає гроші з водіїв.

— Тут не глибоко, по пояс води буде, — киває на річку поромник Віктор Добрянський з Кураша, 47 років. На ньому — грубі вовняні рукавиці.

Переправляють із 6.00 до 22.00. Уночі не працюють.

За легковик беруть 6 грн в один бік. Переправа буса коштує вдвічі дорожче. Транзитні маршрутки та вантажівки мають об"їжджати річку селами.

— Це не через вагу, пором витримує 25 тонн і більше, — каже поромник 24-річний Віктор Шевчук. — Військові на таких танки переправляють. Але такі правила техніки безпеки.

Не беруть і коней з возами — щоби тварини не злякалися й не кинулися у воду.

У базарні дні на пором збирається черга автівок. Доводиться чекати годину-дві. Священиків та голів сільрад пропускають без черги. Першими проїжджають "швидка" та міліціонери.

— Краще почекати пару годин, ніж трястися по об"їзній, — зауважує 28-річний Сергій Корнійчук із Рівного. — Дорога через села погана — бруківка та ґрунтовка. І пальне дарма стратиш, і машину розіб"єш.

Половина водіїв, що їдуть через річку — іноземці. Хто по дешеві товари на ринок Хмельницького, хто прямує до моря.

— Переважно це росіяни та білоруси, — стверджують поромники. — Трапляються ще німці, чехи та поляки. Усі виходять з машин і фотографуються на згадку, бо у них такого нема.

Міст ремонтуватимуть до середини вересня. Завершити роботи раніше не змогли через брак коштів.

— Зате наступного року почнемо будувати на цій дорозі потужніший міст, — зазначає в. о. начальника Служби автомобільних доріг області Юрій Богданович. — Його вартість оцінюють у 45 мільйонів гривень.

Коли старий міст відкриють, човен буде непотрібним. Але робітники цим не переймаються.

— Напевно, хазяїн просто перенесе його на інше місце, — знизує плечима Віктор Добрянський.

Зараз ви читаєте новину «На пором не пускають фури та коней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі