четвер, 07 лютого 2008 07:04

На Львівщину завезли десятки тисяч тонн небезпечних для людей речовин

Автор: фото: Дмитро ГАМАШ
  Богдан Матолич: ”Прокуратура області порушила дві кримінальні справи проти ”Спецсервісу” та ”ОСМА-Ойл” за фактом незаконного ввезення гудронів”
Богдан Матолич: ”Прокуратура області порушила дві кримінальні справи проти ”Спецсервісу” та ”ОСМА-Ойл” за фактом незаконного ввезення гудронів”

Понад 20 тисяч тонн кислих гудронів — продуктів переробки нафти зі вмістом сірки, ртуті, кадмію, нікелю, свинцю, хрому, цинку, барію – із 2002 року лежать на п"ятьох промислових майданчиках Львівської області. Вивезти, переробити чи утилізувати їх не поспішають.

— Це проблема з бородою, — каже Богдан Матолич, начальник управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області. — Гудрони з угорського концерну "МОЛ" до Львівської області завезли державне підприємство Міністерства внутрішніх справ "Спецсервіс" і товариство "ОСМА-Ойл".

Перше 2002 року домовилося з Роздільським державним гірничо-хімічним підприємством "Сірка" про оренду майданчика для 16,9 тисяч тонн речовини, аби згодом переробляти її та використовувати у виробництві будівельних матеріалів. За деякий час визначили хімічний склад цих гудронів і дійшли висновку, що застосовувати їх у будівельній індустрії можна лише за дуже жорстких технічних умов.

2003-го фірма "ОСМА-Ойл" завезла майже три тисячі тонн гудронів на територію Добротвірської ТЕС, що в Кам"янка-Бузькому районі, для спалювання у котлах як альтернативного палива в суміші з кам"яним вугіллям. Але протести громадськості наприкінці 2003 року завадили цьому. Близько 1500 тонн навіть не розвантажили із 27 вагонів і вивезли за межі області.

Другу порцію — близько трьох тисяч тонн — ввозили для використання у будівництві доріг і розвантажили на майданчиках товариства "Прикарпатбуд" у Стебнику, Стрийського рубероїдного заводу та фірми "Онікс" у Дашаві. Чим і наскільки у цьому були зацікавлені господарі підприємств, які погоджувалися віддати в оренду свої промислові майданчики, — питання до правоохоронців.

Наскільки небезпечні ці склади?

— 2006 року київський Інститут екогігієни і токсикології імені Медвідя провів дослідження на всіх майданчиках зберігання гудронів. Концентрації вмісту небезпечних хімічних речовин були в допустимих межах. Без шкоди екології гудрони складують на Добротвірській ТЕС. Найгірше — на роздольській "Сірці". Там недостатньо нейтралізовані кислі гудрони лежать просто неба насипом на бетонному майданчику, від дощів розтікаються територією. Ми постійно даємо приписи підприємству ліквідувати ці порушення правил зберігання небезпечних речовин, але на них ніхто не реагує.

Як позбутися гудронових залишків на території Львівської області?

— Перший шлях — їх реімпорт угорському власнику. Український уряд 2006 року розпочав переговори з угорською стороною щодо гудронів. Угорщина вимагає подати результати дослідження складу гудронів, аби переконатися, чи вони відповідають сертифікату, згідно якого їх завозили в Україну. Гадаю, після п"яти років складування і змішування речовини з нейтралізаторами невідповідність буде очевидною.

Другий шлях — домогтися вивезення через правоохоронні органи. Прокуратура області порушила дві кримінальні справи проти "Спецсервісу" та "ОСМА-Ойл" за фактом незаконного ввезення гудронів. Слідство триває.

Третій напрям — створити регламент переробки гудронів в Україні. Попри 20 тисяч тонн угорських відходів нафтопереробки у відстійниках Грибовицького сміттєзвалища десятки років складують понад 200 тисяч тонн кислих гудронів зі Львівського дослідного маслозаводу. Підприємство з переробки мусить мати відповідну ліцензію. Але на створення програми переробки в бюджеті грошей не закладають.

Як проблеми гудронових відходів вирішують за кордоном?

— У Польщі гудронів майже не залишилося — держава розробила чітку програму переробки та утилізації — інакше країну не пустили б в Євросоюз.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщину завезли десятки тисяч тонн небезпечних для людей речовин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі