вівторок, 30 вересня 2008 07:09

На ковану карту України чіпляли символи регіонів

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Данік Поляков із батьком чіпляють кованого змія на пластину у формі Львівської області на площі біля музею ”Арсенал” у Львові
Данік Поляков із батьком чіпляють кованого змія на пластину у формі Львівської області на площі біля музею ”Арсенал” у Львові

На другому фестивалі ковальського мистецтва "Залізний лев" у Львові створили металеву карту України. Дійство відбувалося у дворі неподалік музею "Арсенал".

— Металеві пластини у формі областей викували заздалегідь. Над ними працювало десять осіб. Зараз виготовляємо прикраси для карти, — пояснює організатор фестивалю Іван Борисяк, 27 років. — Хто має бажання, кує символ свого регіону. Ковалі зібралися з усієї України.

— Карту виготовляли в моїй кузні, — розповідає львівський коваль 28-річний Максим Собуцький. — Упоралися за 2,5 тижня. А щойно викував павича й почепив його на Хмельницьку область. Хочемо встановити цю карту навпроти облради, біля щогли з прапором. Потрібна лише згода міста.

19-річний Володимир Стернюк із батьком Аскольдом кує сувенірні монети із зображенням львівського гербу. Дарують усім охочим.

— Одну робимо 5—10 хвилин. За цей час монета чотири рази розігрівається. Потім кидаємо її у віск. Завдяки цьому метал не втрачає блиску й не ржавіє, — показує на шиї власноруч викуваний амулет у вигляді хреста. — П"ять років ношу, а виглядає, як новенький. Замість воску часто використовуємо крем для обличчя. Це дорожче, але ефективніше.

10-річна Іванна Грицюк із міста Луцьк та 13-річна Олександра Ковалик із Червонограда на фестивалі викували "Падаючу зірку", почепили на Львівську область. 5-річний Данік Поляков допоміг батькові виготовити ложку для Донецька.

Торік на "Залізному леві" викували лавку для закоханих. У суботу її відкрили на пл. Ринок. Першими випробували кований виріб Андрій та Наталя Власови — у день свого весілля.

Зараз ви читаєте новину «На ковану карту України чіпляли символи регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі