четвер, 19 березня 2009 19:52

На фермерські ринки привозитимуть дешеві харчі

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Голова Асоціації фермерів і землевласників Волині Микола Собуцький агітує фермерів приєднатися до меморандуму з Луцькою міськрадою. Тепер селяни можуть продавати власні врожаї за зниженими цінами без посередників
Голова Асоціації фермерів і землевласників Волині Микола Собуцький агітує фермерів приєднатися до меморандуму з Луцькою міськрадою. Тепер селяни можуть продавати власні врожаї за зниженими цінами без посередників

На базарі по вул. Глушець у Луцьку овочі, молоко та м"ясо продають на третину дешевше, ніж на міських ринках. Асоціація фермерів та приватних землевласників Волині підписали з Луцькою міською радою меморандум про зниження цін на овочі. Мерія надає селянам місця для торгівлі та рекламує ринки, а фермери обіцяють дешевше продавати харчі та впродовж року не підвищувати ціни.

До кінця року такі ринки почнуть працювати у семи райцентрах Волині.

— Картопля у фермерів коштує півтори гривні за кіло, морква — 80 копійок, капуста — від 70-ти. На міському базарі на 30–40 копійок дорожче,  — розповідає лучанин Андрій Майданецький, 64 роки. — То чого не зекономити, як є змога.

На фермерський ринок заходять малозабезпечені лучани, здебільшого пенсіонери. Для них стоять кошики з  безплатними овочами. Звідти можна взяти кіло картоплі, моркви або іншої городини.

До квітня облаштують ще два такі базари на вул. Грабовського та просп. Молоді. Торгуватимуть щодня, крім понеділка.

— Маємо взаємний зиск у часи кризи — городяни купують дешевше, а фермери мають збут без посередників, — каже голова асоціації Микола Собуцький, 47 років. — Для власників господарств це спасіння, бо досі мусили віддавати врожаї за копійки перекупникам.

Микола Собуцький фермер із 20-річним досвідом. Разом із дружиною та дітьми самотужки обробляють 30 га землі. На 27 га сіють зернові. Близько 3 га відведено під картоплю, буряки, капусту та лікарські рослини. Чоловік каже, торік врожаї зібрали гарні, але куди їх подіти, не знає.  

— Повірте, ще до кризи фермери ледь зводили кінці з кінцями. А сьогодні селяни взагалі зневірилися, — додає Собуцький.

Керівник проекту "Фермерський ринок" 42-річний Олег Галасун упевнений, що нинішній порятунок селян — у гуртівнях і великих переробних підприємствах.

— На Волині немає жодного крупного сільгосппереробника, ми мусимо продавати продукцію в інших регіонах, — каже Олег Галасун. — Наприклад, ми домовилися про продаж у Криму дешевої картоплі, а тамтешні господарі привезуть на Волинь баштанні культури.

Нині в області зареєстровано 840 фермерів.

Зараз ви читаєте новину «На фермерські ринки привозитимуть дешеві харчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі