четвер, 25 листопада 2010 17:52

На 20 лежачих одна санітарка

"У мене важко захворіла 68-річна мати. Була в неврологічному відділенні обласної лікарні. П'ять тижнів не могла звестися з ліжка. У відділенні, виявилося, немає санітарок для догляду за лежачими хворими. Я працюю в банку. Щоб бути з нею, мусила постійно відпрошуватися. Трохи чоловік мене підміняв, подруга. У палаті вільного ліжка нема, перебивалися на кріслі біля ліжка. Чому в лікарнях немає нянь або умов для родичів хворого? Чи передбачені лікарняні відпустки для працівників, в яких важко захворіли близькі родичі?

Станіслава Бринза, 36 років, м. Львів

Відповідає Ірина Микичак, 49 років, заступник начальника управління охорони здоров'я у Львівській області:

— Усі лікарні забезпечені персоналом, згідно норм міністерства. Інша справа, що в нас справді на 20 пацієнтів — одна санітарка. Тоді як у Польщі одна санітарка на двох хворих. У нас нема іншої ради, ніж близьким родичам сидіти по черзі з хворими. Санітарка має виконувати максимум своїх обов'язків, і якщо хтось відмовляється, одразу ідіть до головного лікаря. Можна звернутися в районне відділення Червоного Хреста, там є сестри, які мають надавати послуги няні безкоштовно.

Марія Гнатів, 54 роки, перший заступник начальника Інспекції праці у Львівській області:

— По догляду за хворими родичами надається неоплачувана відпустка терміном не більш як 30 днів. При ускладненнях вона може бути продовжена ще на 15 днів. Це мають бути родичі по крові або шлюбу. Щоб отримати таку відпустку, слід узяти довідку в лікаря, що ваш родич у тяжкому стані. Якщо хворіє ваша дитина віком до 16 років, вам мають відкрити лікарняний листок.

Зараз ви читаєте новину «На 20 лежачих одна санітарка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі