четвер, 23 жовтня 2008 18:30

Мєчислав Мокшицький став львівським митрополитом

Торік кардинал Мар"ян Яворський, 82 роки, митрополит Львівської архідієцезії римо-католицької церкви, подав до Ватикану зречення з митрополичої катедри за віком. 22 жовтня Папа Бенедикт XVI проголосив митрополитом 47-річного архієпископа Мєчислава Мокшицького.

Мєчислав Мокшицький був особистим секретарем Папи Римського Івана Павла ІІ до 2005 року, а після смерті Святійшого Отця став секретарем і помічником Бенедикта ХVI. Він народився в селі Майдан Лукавецький, що на Любачівщині у Польщі.

— Та місцевість належала до Львівської архідієцезії, — розповідає архієпископ. — Я мав добрих батьків і хороших вихователів у школі. Покликання до священства відчув у 18 років. Закінчив сільськогосподарський технікум в Олешицях і вступив до семінарії. Перші два роки вчився у Перемишлі, потім на богословському факультеті у Любліні. 1987 року на священика мене висвячував Мар"ян Яворський.

Із 1991-го п"ять років навчався в Римі в Папському університеті.

Був особистим секретарем Папи Римського Івана Павла ІІ

— Моя зустріч зі Святійшим Отцем Йоанном Павлом ІІ відбулася в Любачеві 1991-го, — згадує. — А через п"ять років я став його секретарем, відповідав за канцелярські справи. Готував для ознайомлення документи та листи, які отримував понтифік, та супроводжував його в подорожах.

2007 року Папа Бенедикт XVI призначив Мокшицького архієпископом-коадьютором Львівської архідієцезії з правом наступництва.

— Мої стосунки з кардиналом Яворським завжди були близькими та щирими, тому я щасливий, що зміг допомагати у служінні у Львівській архідієцезії, — додає. — Вважаю, що сучасний єпископ має бути насамперед людиною, отцем і слугою.

Зараз ви читаєте новину «Мєчислав Мокшицький став львівським митрополитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі