четвер, 23 жовтня 2008 18:32

Митний перехід обійшовся у 8 мільйонів євро

Митний перехід обійшовся у 8 мільйонів євро

Три роки проводили реконструкцію митного переходу "Рава-Руська" у Жовківському районі. 21 жовтня його відкрили. Це перший пункт пропуску європейського зразка в Україні. За добу кордон зможуть перетнути 900 легкових і 250 вантажних автомобілів. Це вдвічі більше, ніж до реконструкції.

Збудовано майданчик для паркування тірів, сталеві навіси над пунктами перевірки, крите приміщення для огляду транспорту, ветеринарні лабораторії. Пункт повністю комп"ютеризовано.

Магістраль має шість смуг, по три в кожному напрямку — дві для вантажних автомобілів та одна для автобусів. Вартість проекту — 8,43 млн євро. Роботи проводилися за кошти Європейського Союзу. На урочистості до Рави-Руської з"їхалися представники Євросоюзу, керівництво області, митної та прикордонної служб.

— За нормами, пункти пропуску по периметру кордону мають бути розміщені через кожних 30 кілометрів. Проте це практично нереально, — розповідає заступник голови Держмитслужби Тарас Козак , 36 років. — Бюджет України цього не витримає. До того ж немає інфраструктури. Для будівництва нових митних переходів потрібні дороги, газопроводи.

Каже, на території Львівської області до 2012 року побудують три нові пункти пропуску — "Грушів-Будомєж", "Мшанець-Бистре" та "Нижанковичі-Мельховіце".

На "Раві-Руській", за словами митників, час очікування автомобілів не має перевищувати 2 год.

— Проблема в поляках. Вони дуже прискіпливо ставляться до товарів, — пояснює  Козак.

Під час двогодинних урочистих промов жодне авто не проїхало через пункт. Продавці гуртівень неподалік митниці нервують:

— Ну ви там ще довго будете? Клієнтів у нас нема.

Офіційна частина завершується. Тарас Козак від"їжджає у сріблястій "шкоді". По обох боках кордону стають у чергу легковики і фури.

Зараз ви читаєте новину «Митний перехід обійшовся у 8 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі