субота, 29 вересня 2007 07:06

Мирославові Пришляку вдруге підпалили хату

Автор: фото з архіву родини Пришляків
  Мирослав Пришляк перестеляє паркет у вітальні свого будинку в селі Карачинів Яворівського району Львівської області. Стара долівка вигоріла ввечері 14 вересня, коли в кімнату через вікно жбурнули дві пляшки з запалювальною речовиною
Мирослав Пришляк перестеляє паркет у вітальні свого будинку в селі Карачинів Яворівського району Львівської області. Стара долівка вигоріла ввечері 14 вересня, коли в кімнату через вікно жбурнули дві пляшки з запалювальною речовиною

14 вересня близько десятої години вечора у вікно двоповерхового будинку заступника голови Вороцівської сільської ради Мирослава Пришляка, 45 років, у селі Карачинів Яворівського району Львівської області кинули п"ять півлітрових скляних пляшок із запалювальною речовиною. Підпал стався вдруге. 23 серпня 2006 року у вікно до Пришляків хтось метнув два "коктейлі Молотова".

— Ми вже в усьому розчарувалися, — каже Мирослав Пришляк. — У цій державі немає від кого захисту чекати. Міліціонери кожне наше звернення ігнорують.

У селі Вороців майже 600 хат. Дорога розбита. Біля львівської траси стоїть обшарпана сільська рада. Неподалік — школа, через дорогу — гральний автомат. Збоку розташований сільський бар, за декілька метрів — магазин "Продукти". Біля крамниці зібралися чоловіки, обговорюють останню новину: заступникові сільського голови знову підпалювали хату. Із журналісткою "ГПУ" розмовляють неохоче.

— Вам тут ніхто нічого не розповість, — запевняє 60-річна жінка, яка відмовляється назватися. — Люди бояться: усі мають діти. Спочатку ми боролися, блокували трасу. Але тепер бачимо, що ніде нема правди.

У серпні 2006 року Мирослава Пришляка побили битами на власному подвір"ї. Тих трьох нападників яворівські міліціонери шукають і досі. Через два дні після нападу хтось кинув у вікно його хати дві пляшки із запалювальною сумішшю. Наступного дня до обійстя Пришляків зійшлися громади Вороцева та Карачинова. Люди перекрили рух автотранспорту на міжнародній трасі Львів–Краковець. Селяни вимагали звільнити з посади землевпорядника Ірину Перун. До Карачинова тоді виїхали начальник сектору Яворівського райвідділу МНС у Львівській області Юрій Павленко, старший інспектор Павло Курило та дізнавач Олег Демчук.

— Людям пообіцяли виконати їхню вимогу, — говорить голова Вороцівської сільської ради Мирон Цебрик, 48 років. — Навіть написали розписки, але дарма.

На останній підпал селяни не зреагували. Люди подейкують, що Пришлякову хату хочуть спалити через земельний конфлікт із землевпорядником сільської ради Іриною Перун. Мовляв, заступник війта на засіданнях виконкому виступав проти продажу земельних ділянок.

Сотка землі у Вороцеві коштує близько 42 тисяч гривень. Сільська влада призупинила приватизацію та продаж землі: немає плану села.

— У селі повний безпорядок, — обурюється пенсіонер Володимир Вурбан, 62 роки. — Людей залякують, але я не можу на то мовчки дивитися. Вони нагло землю чужим людям продають, кусок лісу продали! Уже не дивляться на то, хто багато дітей має, чи жити не має де, — іно на гроші дивляться.

Вам тут ніхто нічого не розповість. Люди бояться: усі мають діти

Володимир Миколайович тяжко зітхає.

— Ото стара школа була, — показує рукою на сільський бар. — Так Ірка, наша землевпорядник, за три з половиною тисячі приміщення продала — бар зробили. А молодь у селі ні клубу, ні бібліотеки не має. А нашо їм? Є гральні автомати, бар. Дорогу думали ремонтувати, щебеню навезли, а тепер щось видумують, крутять-вертять — нічого не роблять.

Хата заступника сільського війта стоїть у сусідньому селі Карачинів. Стеля вітальні на першому поверсі почорніла, у кімнаті різкий запах бензину.

14 вересня Мирослав Пришляк із 44-річною дружиною Галиною сиділи на кухні, син Остап, 22 роки, був у своїй кімнаті на другому поверсі. Раптом усі почули, як щось вибухнуло у вітальні. Коли вбігли до кімнати, бачили, як через вікно летіли пляшки. На долівці спалахнуло вогнище. Гасити пожежу збіглися сусіди.

— Хотілося б пошвидше про це забути, — відмовляється пригадувати деталі підпалу Галина Пришляк. У жінки бліде обличчя, під очима синці. — Не знаю, кому ми могли нашкодити. У нас у селі немає ворогів. Усе життя працювали, хату 14 років по цеглинці вибудовували.

Землевпорядник Ірина Перун відкидає будь-які звинувачення й ухиляється від розмови.

— Я не знаю, з якими людьми ви зустрічалися в селі, — говорить Перун. — Тому маю особисте бажання не спілкуватися з журналістами.

Міліціонери також неохоче говорять на цю тему. Виконувач обов"язків начальника Яворівського райвідділу міліції Руслан Домніцяк не відповідає на телефонні дзвінки. Після першого підпалу тодішній начальник яворівських міліціонерів Денис Гусашвілі заявив, що підпал — злочин, який важко розкрити.

Зараз ви читаєте новину «Мирославові Пришляку вдруге підпалили хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі