четвер, 24 січня 2008 18:47

Міні-млин Романа Кушніра подрібнює мішок зерна за 20 хвилин

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  В Івано-Франківському вищому професійному училищі №21 викладач Роман Кушнір меле зерно на своєму міні-млині
В Івано-Франківському вищому професійному училищі №21 викладач Роман Кушнір меле зерно на своєму міні-млині

Інженеру Романові Кушніру 51 рік. Він працює учителем практичних занять Івано-Франківського вищого професійного училища N21.

Нещодавно чоловік винайшов пристрій, що в домашніх умовах може швидко подрібнювати зерно. Над розробкою працював близько трьох місяців. 27 листопада торік запатентував винахід.

— Раніше машинки, що подрібнювали зерно, розробляли часто, — розповідає директор вищого професійного училища 57-річний Василь Микитюк. —  Унікальність нашого пристрою в тому, що диски, які перетирають зерно, можна не замінювати, а просто обертати іншою стороною.

Зерноподрібнювач складається з лійки та корпусу з металевими загостреними дисками. За раз у міні-млин можна засипати до 4 кг зерна гречки, кукурудзи, пшениці, жита чи кави. Головне, щоб сировину добре висушили. Із лійки зерно сиплеться в корпус. Під дією тиску потрапляє між два диски з гострими насічками та зубцями. Один рухомий, другий — ні. Коли крутиш ручку, зерно перетирається. За допомогою спеціального гвинта, розташованого ззовні пристрою, можна регулювати дрібність помолу. Якщо гвинт закрутити сильніше, щільність між дисками буде мінімальною. Тоді зерно змелеться дрібніше, як на борошно. Якщо трохи попустити стрижень, крупу отримаєте зернистішу. Її можна використовувати як комбікорм для тварин.

Подрібнювач меле швидко, якщо до пристрою приєднати електродвигун із кожухом та ременем. Тоді 50 кг зерна можна перетерти за 20 хв. У такому випадку електродвигун споживатиме не більше 1,5 кВт електроенергії.

— Люди переважно беруть у нас пристрій без двигуна та корпусу з ременем. Основне — це лійка і циліндр, де містяться два диски. До нього легко можна прикрутити ручку й використовувати  як млинок-м"ясорубку, — розповідає Роман Кушнір.

Зерноподрібнювач без двигуна в училищі можна придбати за 240 грн.

Пристрій ручного помелу не єдиний винахід Романа Кушніра. Три місяці тому чоловік розробив розкладний столик "Ромашка". Він стане в нагоді при виїздах на природу. Розрахований на шість персон. Зібрати і розібрати конструкцію можна за 4 хв.

Зараз ви читаєте новину «Міні-млин Романа Кушніра подрібнює мішок зерна за 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі