четвер, 14 жовтня 2010 17:55

Мініатюрний Високий Замок важить тонну

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Школяр Павло Трохановський оглядає зменшену копію Острозького замку у парку фортифікаційних споруд у мініатюрі
Школяр Павло Трохановський оглядає зменшену копію Острозького замку у парку фортифікаційних споруд у мініатюрі

Парк фортифікаційних споруд у мініатюрі відкрили на подвір'ї палацу Потоцьких у Львові. Тут у масштабі 1 до 50 відтворені вісім будівель — замків і храмів. Виготовив їх із бетону місцевий реконструктор Ігор Качор, 54 роки. Оригінали споруд розташовані на території сучасних Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Хмельницької, Рівненської областей та Білорусі.

— Почуваю себе Гуллівером, — сміється школяр Павло Трохановський, 11 років. Схилився над копією замку в Острозі на Рівненщині. — Дуже добре, що ніхто не виганяє, — можна підійти, заглянути всередину, помацати руками.

— Півтора року працював із ранку до ночі. Якщо не сидів у майстерні, то вишукував літературу в архівах, робив ескізи, — розповідає Ігор Качор. — Найважчим вийшов Високий Замок у Львові — тонну має. Але найскладніше було зробити  невеличку церкву в Сутківцях Хмельницької області. Вона хоч і мала, а часу забрала не менше, ніж об'ємний Олеський замок (він у Буському районі Львівщини. — "ГПУ").

Створити парк запропонував директор галереї мистецтв Борис Возницький, 84 роки.

— Уперше побачив щось подібне років 30 тому у Голландії, — згадує Борис Григорович. — Місцевий бізнесмен у пам'ять про загиблого на війні сина відтворив усю країну в мініатюрі. Вона займає площу, більшу за футбольне поле. Коли ходиш цими маленькими вуличками, на мить забуваєш, що все це несправжнє. Пам'ятаю, як я відсахнувся, бо побачив на шпилі якогось костелу двох правдивих ворон. Вони закривали цілий дах.

Вісім мініатюр обійшлися меценатам приблизно у 100 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Мініатюрний Високий Замок важить тонну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі