вівторок, 15 квітня 2008 07:07

Міліція розшукує четверо дітей зі Львівщини

У березні львівська обласна міліція знайшла зниклу 17-річну Зіту Федорченко з міста Старий Самбір. Дівчина втекла з притулку для неповнолітніх. Сирота навчається у Стрілківській школі-інтернаті.

Нині ще четверо неповнолітніх з Львівської області в розшуку. Фотографії 6-річного Романа Романа, 13-річної Марії Бичишин, 15-річних Олени Кобзар та Василя Рапка розвішані по львівських вокзалах. Дітей вважають безвісти зниклими.

Роман Роман із райцентру Городок Львівської області 26 грудня 2006 року вийшов на вулицю без нагляду батьків. Сусіди бачили його біля ставка. Ввечері дитина не повернулася додому. Про зникнення Романа у міліцію повідомила старша сестра. В родині Романів не знайшлося фотографії хлопчика. Портрет дитини робили з камери мобільного телефону.

— Цю сім"ю важко назвати благополучною, — розповідає 38-річна Ірина Акименко, оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС у Львівській області. — Хлопчик у цей день гуляв із товаришем, який зараз не може щось пригадати. Ми припускаємо, що Роман упав в ополонку. Взимку ставок замерз, і водолазам важко було шукати.

44-річний Степан та 41-річна Оксана Бичишини з міста Дрогобич Львівської області майже п"ять років розшукують зниклу доньку Марію. Ввечері 31 травня 2003 року школярка гралася з подружками на вулиці. Останній раз її бачили неподалік аптеки. Три дні поспіль там стояв автомобіль "вольво" без номерних знаків. Після зникнення дитини машина більше не з"являлася.

Працівники карного розшуку обласного управління міліції за фактом зникнення Марії Бичишин порушили кримінальну справу. Дівчинка зникла не з власної волі.

— Очевидно, що дитина стала об"єктом злочину. Вона розумово відставала від своїх ровесників, тому не могла піти з дому самостійно, — говорить Акименко.

Два місяці нічого не відомо про місцезнаходження Олени Кобзар.

30 січня цього року дівчина втекла із школи-інтернату в місті Червоноград Сокальського району Львівської області. Її матір позбавили батьківських прав.

— Олена неодноразово покидала інтернат, — продовжує Ірина Зенонівна. — Останнього разу її знайшли на вулиці Городоцькій у Львові. Тепер знову дівчину оголосили у розшук.

Василь Рапко  із села Бісковичі Самбірського району 24 січня цього року покинув батьківський дім. Хлопець не навчався, не працював. Мобільний телефон та інші речі лишив удома. Василь із батьками не конфліктував.

— Із початку 2008 року зафіксовано 14 фактів, коли діти з власної волі покидають батьківські домівки та інтернати, — стверджує Ірина Акименко. — Часто розшукуємо неповнолітніх, які не ночують удома. Батьки б"ють на сполох, пишуть заяви до міліції, а їх чада через кілька днів з"являються, ніби нічого не трапилося.

У пошуку дітей правоохоронці звертаються за допомогою до ЗМІ. Фотографії зниклих з"являються на телеекранах. Про них говорять по радіо.

За кордоном правоохоронці співпрацюють із фірмами — виробниками харчових продуктів. На обгортках розміщують фото загублених дітей. В Україні на проведення таких акцій бракує коштів.

— Нещодавно до Львова прийшов лист із Франції, — говорить Акименко. — У ньому жінка розповідає, що на вулиці побачила дівчинку-українку, оголошену у розшук. Вона навіть сфотографувалася з нею. В Україні такі випадки трапляються рідко.


В основному зникають люди віком 40–45 років

За часи незалежності України у Львівській області зникло 903 особи. 611 міліціонери розшукали. Мертвими знайшли 91. В основному зникають люди віком 40–45 років.
— Це категорія осіб, які виїхали "на заробітки", — розповідає 31-річний Олег Мищук з обласної міліції. — Часто трапляються випадки, коли люди знають про місцезнаходження рідних, але звертаються у міліцію. Такі заяви допомагають їм при оформленні субсидій.

Зараз ви читаєте новину «Міліція розшукує четверо дітей зі Львівщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі