четвер, 21 червня 2007 07:03

Міліціонерів Левтака та Кирика засудили за хабарництво

Автор: фото з сімейного архіву Кириків
  Дільничний Іван Кирик із донькою та дружиною Галиною (коротко стрижена) святкує свій день народження у своєму домі, в Жовкві Львівської області
Дільничний Іван Кирик із донькою та дружиною Галиною (коротко стрижена) святкує свій день народження у своєму домі, в Жовкві Львівської області

У Личаківському райсуді міста Львова винесли вирок помічникові дільничного інспектора Жовківського райвідділу міліції Славомирові Левтаку, 26 років, та оперуповноваженому Іванові Кирику, 34 роки. За хабарництво міліціонерів засудили до 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією особистого майна. Чоловіки подали скаргу до Апеляційного суду Львівської області.

Про вимагання хабарів жовківськими міліціонерами в управління внутрішньої безпеки УМВС у Львівській області заявила 30-річна львів"янка Ганна Воробйова. Її 19-річного брата Мар"яна Царика працівники Жовківського райвідділу міліції у вересні 2005 року затримали за крадіжку металевих рейок із подвір"я сусідки Мілі Рубель у селі Куликів Жовківського району. Аби проти брата не порушили справи, Ганна повинна була заплатити міліціонерам 2,5 тис. грн.

— Мій брат ніде не працює. Він мав призиватися в армію, — розповіла на суді Воробйова. — У неділю 28 вересня в Куликові мама сказала, що Мар"ян украв якісь рейки, здав їх на брухт. І його посадять на три, а то й на сім, якщо ми не поговоримо з міліціонерами.

Про цей випадок Ганна Воробйова відмовилася розповідати кореспондентові "ГПУ". Каже, вже все забула.

— Та вона хотіла половину Жовківського райвідділу пересадити. Просто плечі за собою чує, — обурюється дружина засудженого Івана Кирика, 29-річна Галина. — А про свого брата мовчить. А його не раз за крадіжки затримували.

Ганна, тільки-но довідалася про братову пригоду, разом із батьками поїхала до дільниці міліції в Куликові. Розшукала помічника дільничного інспектора Славомира Левтака. Міліціонер попросив усіх присутніх вийти із його робочого кабінету. Залишилася лише Воробйова. Левтак дав їй папір і сказав: "Пиши".

— Я зрозуміла, що йшлося про суму грошей, яку я маю дати за залагодження справи. Ми зійшлися на 500 доларах США, — стверджувала Воробйова. Левтак дав жінці свою візитку.

Наша адвокат каже, щоби чоловік визнав провину

Наступного ранку сусідка Цариків Міля Рубель прийшла забрати заяву із райвідділу. Але міліціонери заборонили їй це робити. Сказали, що за фактом злочину порушать кримінальну справу. Заяву Рубель при цьому навіть не зафіксували в журналі реєстрації заяв і повідомлень про злочини.

Воробйова погодилася заплатити за брата $300, решту мала дати її матір. Але Марія Царик не знайшла в кого позичити грошей.

Жінка сказала про це доньці. Та намагалася домовитися із Левтаком про меншу суму. Міліціонер зателефонував Кирикові. Після розмови з Іваном Левтак не пристав на пропозицію Воробйової. Гроші жінка мала принести протягом трьох днів. Ганна звернулася із заявою до міліцейського управління внутрішньої безпеки.

— На суді дуже часто згадувалося, що Левтак дзвонив моєму чоловікові. Але Іван не мав мобільного телефону і на роботі не завжди був, — каже дружина засудженого Галина Кирик. Дядько засудженого Івана, 56-річний Богдан Семочко, додає:

— Там мова йшла про гроші, але це не був хабар. Воробйова сама спровокувала ситуацію. У райвідділ її ніхто не викликав, вона туди прийшла просити про допомогу. Міліціонери хотіли залагодити її проблему на початковому рівні. Треба було Мілі компенсувати витрати за рейки. Царики не зробили цього самі, то міліціонери взялися допомагати. Та й працівники райвідділу неодноразово за власні гроші виїжджали в село. А Царик крав ті рейки не сам, а із хлопцем на прізвище Потичко. То чому в його батьків не вимагали хабара?

Гроші Воробйова давала Кирикові біля Жовківського райвідділу міліції. У той час працівники управління внутрішньої безпеки вели оперативні зйомки. Міліціонера відразу затримали. Але перед тим він встиг викинути гроші за паркан.

Славомир Левтак та Іван Кирик зараз перебувають у Львівському слідчому ізоляторі. Вони чекають на перегляд справи в Апеляційному суді. Левтакова дружина Христина не виправдує свого чоловіка.

— Факти є факти, — каже вона в телефонній розмові. — Я своєму чоловікові вірю, але не хочу обговорювати це.

Кирик не визнає своєї провини. 35 діб на знак протесту він голодував у СІЗО. На побачення із ним у слідчий ізолятор приходить дружина Галина та адвокат Барбара Калюжна.

— Іван упевнений у своїй правоті. Наша адвокат каже, щоби чоловік визнав провину. Це у справі допоможе, — говорить Галина. — Але він відмовився.

Із селища Воловець Закарпатської області час од часу до Кирика приїжджає його рідний дядько Богдан Семочко. Він не пропустив жодного суду. Пише листи-оскарження.

— Івана підставили. Він родом із Лавриків Жовківського району, з того самого села, що й колишній керівник обласного управління Олег Сало, — переконаний Семочко.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонерів Левтака та Кирика засудили за хабарництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі