середа, 04 липня 2007 07:01

Міліціонери спалили сто кілограмів наркотиків

Автор: фото: Ольга Гембік
  У селі Сокиричі Ківерцівського району Волинської області демонструють наркотики, оцінені експертами у 200 тисяч гривень
У селі Сокиричі Ківерцівського району Волинської області демонструють наркотики, оцінені експертами у 200 тисяч гривень

Волинські правоохоронці влаштували показове знищення вилучених із незаконного обігу наркотичних речовин. На подвір"ї Волинського училища професійної підготовки працівників міліції у селі Сокиричі Ківерцівського району спалили 100 кг подрібненої коноплі, макової соломки, марихуани, опію, трамадолу й амфетамінів.

Перед приїздом начальника обласного управління міліції Івана Прошковського сержанти спеціально викопали глибоку яму. Експерти відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків у рукавицях висипали з мішків сотні шприців, пляшечок із хімічними реактивами, пакунків із зіллям. Усе це вилучили за останні шість місяців як речові докази у 91 кримінальній справі. Лантухи із маковою соломкою охороняють двоє автоматників.

— Тут майже сто кілограмів наркосировини на суму понад 200 тисяч гривень, — показує на яму Іван Прошковський, 44 роки. — Якби пустити її уроздріб, сума зросла б у п"ять разів.

Полковник каже, що наркотиків знищили би ще більше, але деякі кримінальні справи досі перебувають у судах. Зауважує, що на Волині  наркоманія — не така гостра проблема, як у східних областях України.

— Волинь — дуже душевна область, люди тут сімейні, бояться Бога, — підсумовує Прошковський.

Експерти тим часом висипають у яму січену макову соломку із лантухів. Потім рясно поливають зілля бензином із пляшок і запалюють смолоскип. Кинути його в наркотики доручають журналістам, які фіксують усе на відеокамери. Сто кілограмів спопеліли за лічені хвилини.

— Раніше шкодував би, що тут стільки грошей згоріло, — каже 45-річний Ігор. Наркомана із 20-річним стажем спеціально запросили на акцію. — Але тепер мені байдуже — ця трава стільки здоров"я забрала, що й сам спалив би все, не роздумуючи.

Ігор ховає обличчя від телекамер. Каже, що працював токарем, наркотики вперше спробував у 25 років. Зараз намагається покинути колотися.

У Волинській області офіційно зареєстровано 2000 наркозалежних. Найбільше їх у містах Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський і Нововолинськ.

— Нещодавно за продаж наркотиків спіймали цигана. Аби "відмазатися" від порушення кримінальної справи, пропонував нашому співробітникові 1500 гривень хабара, — каже виконувач обов"язків начальника обласного ВБНОНу Іван Івашенко. — Зазвичай наркотики з відома батьків розповсюджують діти, яких важко притягнути до відповідальності, цигани і таксисти.

Популярний серед наркоманів ацетильований опій ("ширка") на Волині продають по 25–30 грн за кубічний сантиметр. Щомісяця наркотик дорожчає на дві-три гривні.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери спалили сто кілограмів наркотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі