Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2007 07:10

Михайло Левчак зробив триста діжок

70-річний Михайло Левчак із села Стрипа Ужгородського району Закарпаття понад 30 років виготовляє дерев"яні діжки для вина, капусти й огірків. Його вироби стоять у погребах усіх навколишніх сіл.

Будинок Михайла Левчака розташований у центрі села біля автобусної зупинки. Бондар виходить із-за хати у темних штанях, залатаній робочій куртці, на голові — чорний берет. Кульгає на ліву ногу. Запрошує до літньої кухні. За хвилину заносить до хати 50-літрову дубову діжку. Ставить на стіл. Пояснює, що це остання, яку зробив.

Розповідає, як захопився бондарюванням.

— То ще були артілі, у 1957 році після армії працював на одній із них в Ужгороді, — каже Левчак. — Робили для заводів бочки з тополі, бука — для маргарину й огірків. Праця не дуже важка — усе автоматика.

В артілі Михайло Левчак пропрацював тільки п"ять років. Потім був водієм у їдальні, а діжки виготовляв удома. Для цього придбав верстат для розпилювання колод.

— Щоби зробити двістілітрову бочку, треба потратити тиждень часу, — розповідає, присівши на ліжко. — Люди зі своїм матеріалом замовляли діжки на вино, на квашену капусту. У сусідніх селах були ще два бондарі. Але вони вже вмерли. Тепер ся справа занепала: нікому не треба бочки. А в той час я багато заказів мав. Дерев"яні дощечки з дубу, шовковиці чи акації складав довкола у круг, зв"язував тросом. Усередині між ними розводив вогонь. Потім дерево обливав водою. Воно запарювалося, пом"якшувалося і стягувалося в дугу. Наверх накладав металеві обручі, а проміжки між дощечками закладав листям очерету. Пару років мені помагав син. Він — столяр.

До хати заходить невістка Михайла Левчака Тетяна з торбою продуктів. Викладає все до шафи. Підкидає до печі сухих дров і виходить із відрами по воду.

Бондар розповідає, що дерев"яні діжки служать по 30–50 років. Головне — мити й тримати їх у сухому.

— Для виноградного вина найліпші дубові бочки, — каже Левчак. — Я сам тримаю вино тільки в таких. Маю п"ять бочок — на 50, 120 і 200 літрів.

Гроші за діжки Левчак брав дуже рідко. Більшість виготовив за "дякую". Зробив 300 бочок.

— П"ять років тому 150-літрова бочка коштувала 150 гривень. А недавно чув, що на базарі добра 200-літрова коштує 600, — каже Левчак. — Беруть по 2,5 — 3 гривні за літр.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Левчак зробив триста діжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути