середа, 02 квітня 2008 07:11

Михайло Клапковський закопав тіло школярки на городі

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Михайло Клапковський на лаві підсудних у Гусятинському райсуді Тернопільщини розмовляє з мамою
Михайло Клапковський на лаві підсудних у Гусятинському райсуді Тернопільщини розмовляє з мамою

Гусятинський районний суд Тернопільщини на 13 років позбавив волі 22-річного Михайла Клапковського. 2006-го в містечку Хоростків він задушив 16-річну Яну Перегінець, тіло закопав біля покинутої ферми.

Школярку шукали кілька місяців. У ставку спускали воду, два тижні дно обстежували водолази. За цей час батьки дівчини посивіли. Яна була єдиною донькою в сім"ї.

Підозрюваний відмовився говорити в суді, тож викликали всіх свідків. Слухання тривало 5 місяців. В останньому слові підсудний не визнав вини:

— Я цього не скоював, — сказав він.

Після затримання Клапковський зізнався, що в центрі Хоросткова зустрів знайомих. Разом випили пляшку горілки. Роман Гарагуца з товаришем пішли в гуртожиток до дівчат, а Михайло подався на побачення з 18-річною Іриною Сірою. Та кохана чекала на нього до четвертої ранку, телефонувала на мобільний.

На вул. Незалежності Михайло зустрів Яну Перегінець, яка поверталася від подружки. Вони привіталися, присіли на паркан дендропарку й закурили. Здаля їх бачив односелець убивці.

Яна насміхалася над Клапковським. Мовляв, Ірина заради нього ніколи не кине свого чоловіка. П"яний образився, схопив дівчину за шию, повалив на землю. У зізнанні написав:  схаменувся, коли вона перестала дихати.

Злякавшись, перетягнув труп під бетонну огорожу колишньої ферми й пішов до села по лопату. Повернувся за 2 год. На городі викопав яму. Зняв із мертвої червону куртку, золотий перстень, сережки, забрав мобільний "Самсунґ" — на 1559 грн.

Куртку спалив дорогою додому. Телефон відключив, через п"ять днів продав за 450 грн на центральному ринку Тернополя жінці зі Львова. Згодом вона впізнала хлопця по фотографії.

Судді Ірині Лисак сказав, що мобільний знайшов у кишені куртки, але не пам"ятав, чий він, тому продав. Поїхав на залізничний вокзал Тернополя й купив квиток до Москви. Працював під столицею Росії на будівництві. Весною повернувся до України.

Торік 8 травня вранці міліція забрала Михайла з хати в селі Карашинці і привезла до Гусятина. На допиті він зізнався в убивстві. Наступного дня на відтворенні злочину показав, де закопав тіло і спалив куртку.

Михайло сказав слідчому, що не може забути обличчя Яни. Після вбивства чотири рази різав вени, але його рятували. Два місяці лікувався в Тернопільській обласній психлікарні. Медична експертиза встановила, що під час убивства Клапковський був сповна розуму.

— Сина спеціально забрали 8 травня, у вихідний, — плаче мати засудженого 60-річна Стефанія Клапковська. — Його били, мордували, от і зізнався. Він розповідав, що вночі його посадили в "Фольксваґен Пасат", вивезли до озера, вказали, де закопано труп. Наказали запам"ятати. Потім повезли в село і дорогою показали, де спалив куртку. Перегінців усі жаліють, бо в них дочка пропала. А моя дитина без вини терпить. Треба ж когось посадити.

— Коли я вперше побачив підзахисного, він був у депресії, — каже адвокат Ігор Пономаренко. — Ця справа шита білими нитками, але мати упустила час. У таких справах кожна втрачена хвилина — це рік ув"язнення.

На відеозаписі видно, каже жінка, що місце поховання дівчини позначено кілками.

Жителі Гусятина впевнені, що Клапковський був не один. Худорлявий невисокий парубок має виразку шлунка, тому не міг 200 м нести тіло вищої за себе дівчини вагою 70 кг, а потім вирити метрову яму в мерзлій землі.

За півроку пошуків Яни люди чотири рази повідомляли міліціонерам, ніби бачили дівчину в Тернополі. Але то були схожі юнки.

Суд зобов"язав Михайла Клапковського виплатити  батькам Яни Перегінець по 40 тис. грн морального відшкодування, а також 24 тис. грн — витрати на домовину, похорон. Лише пам"ятник обійшовся в 15 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Клапковський закопав тіло школярки на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі