пʼятниця, 16 листопада 2007 07:06

Максим Романик захворів на рак

Автор: Фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Максим Романик приймає четвертий сеанс хіміотерапії. Не пізніше як за місяць його потрібно оперувати. Мати Галина намагається якнайшвидше зібрати гроші на операцію сина
Максим Романик приймає четвертий сеанс хіміотерапії. Не пізніше як за місяць його потрібно оперувати. Мати Галина намагається якнайшвидше зібрати гроші на операцію сина

4-річний Максим Романик із села Рихтичі Дрогобицького району Львівської області хворий на рак. У нього нейробластома зачеревного простору справа з метастазами в кістковий мозок та регіонарні лімфовузли. Півроку тому лікарі поставили неправильний діагноз, тому хвороба дійшла четвертої стадії.

Максим лежить у Львівській обласній дитячій спеціалізованій лікарні. Через підключичний катетер приймає четвертий блок хіміотерапії. На стіні біля його ліжка наклеєні образки.

— Порятунку від цієї хвороби немає. Надіємося лише на Бога, — зітхає мати хлопчика Галина Романик, 41 рік.

Жінка не відходить від сина ні на крок. Що десять хвилин міряє температуру.

— У Максимка раптово почалася гарячка, по обіді температура підскочила до 39,7 і не спадає, — каже пошепки. — Зараз він спить. Коли прокидається, завжди плаче, хоче додому.

Окрім Максима, Галина з чоловіком Андрієм виховують 19-річну Христину, студентку "Львівської політехніки", й 17-річного  Назара. Він школяр. До хвороби сина Галина працювала перукарем дрогобицької чоловічої перукарні. Чоловік підробляє різноробочим у приватних підприємців.

Галина запевняє, що Максим народився здоровим і ніколи не хворів.

— До педіатрів ми зверталися хіба за щепленнями, — жінка ледь стримує сльози. — Із двох років возила його маршрутками в садочок до Дрогобича. Чекали на зупинках і в мороз, і дощ. Узимку він навіть не кашляв. Максим гарно розвивався. У три роки грав у комп"ютерні ігри та дзвонив із наших мобільних телефонів.

Хлопчик занедужав у травні — одразу після Великодня. Став різко худнути. Почало тягнути праву ногу.

— Лікар дрогобицької лікарні сказала, що в сина алергія, — каже Галина. — Потім вирішила, що це "щось у повітрі". А потім, коли ми зробили аналізи, в Максима виявили лямбліоз. І призначили "сліпе" зондування — пити сорбіт з водою і прикладати до живота грілку. А пухлина тепла не хоче, бо воно збільшує її.

— А як лікар пояснила біль у нозі?

— Сказала, що Максим ударився. Хоча синця не було.

Галина каже, що на папірцях із призначенням дрогобицького лікаря немає ні її підпису, ні печатки.

— Якби мала офіційне підтвердження, що неправильне лікування нашкодило синові, подавала б до суду, — запевняє жінка. — А так мушу мовчати, бо мої слова сприйматимуть як наклеп.

За місяць Максимові стало ще гірше. Галина повезла його на обстеження до Львівської залізничної лікарні. Під час ультразвукової діагностики лікарі виявили злоякісну пухлину і скерували хлопчика до дитячої спеціалізованої клінічної лікарні. Медик Зоряна Кизима призначила хіміотерапію.

— Лікар пояснила, що Максимку потрібна операція, але вона дуже складна, — розповідає Галина Романик. — В Україні нема дитячих нейрохірургів, які б за таке взялися. Допомогти можуть хіба вузькоспеціалізовані фахівці з Німеччини. Але операція і лікування коштують там понад 80 тисяч євро. Мусимо знайти ці гроші за місяць, бо потім може бути пізно.

Чоловік Галини Андрій звернувся до людей з проханням зібрати кошти. Писали з порадами. На рахунок перераховували гроші.

— Жінка з Харкова написала, що знайомий возив на лікування до Німеччини доньку, — розповідає Галина. — У дівчинки був такий діагноз, як у Максима. Дитина повернулася додому здоровою.





Отримувач:
Романик Андрій Іванович (батько Максима)
Номер рахунку отримувача:
UAH: 26200100031262
USD: 26204200031362
Ідентифікаційний код отримувача: 2299207531
Банк отримувача:
"Кредитпромбанк"
МФО: 385305
Призначення: На лікування онкохворого Максима

Лікар повинен задокументувати діагноз і призначення

Головний педіатр головного управління охорони здоров"я Львівської облдержадміністрації Любомира Кутневич радить батькам вимагати від лікарів офіційної документації про історію хвороби.
— У поліклініках за місцем прописки зберігається "Історія розвитку дитини" (форма 112), — розповідає вона. — Лікар-педіатр зобов"язаний вписувати в неї діагноз і опис проведеного лікування. Такі дані вносять і в медичну карту стаціонарного хворого. Батьки можуть написати письмову заяву й отримати цю документацію на руки.
Якщо ж батьки звернулися до приватного медика чи того, який працює у звичайній, а не дитячій лікарні, лікар повинен написати ці дані на звичайному аркуші, а внизу поставити підпис і печатку.

Зараз ви читаєте новину «Максим Романик захворів на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі