четвер, 11 листопада 2010 18:51

"Люди розчарувалися. Одні пішли на підтримку "Свободи", інші — Партії регіонів"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львівський політолог Анатолій Романюк
Львівський політолог Анатолій Романюк

Про результати виборів до місцевих рад регіону говоримо зі львівським політологом Анатолієм Романюком, 53 роки. Він є директором Центру політичних досліджень, викладає політологію у Львівському національному університеті ім. Івана Франка.


Які несподіванки у результатах?

— Те, що так багато голосів отримала "Свобода". Перед виборами її шанси оцінювали досить високо, але за партійними списками. Експерти припускали, що в мажоритарних округах "Свобода" не виграє. Представники партії не були яскравими особистостями. Та виборець голосував не за конкретну особу, а за її партійну приналежність.


"Батьківщина" не брала участі у виборах до Львівської облради. Її виборці голосували за "Свободу"?

— Думаю, швидше за "Рух". На Львівщині ця партія досить успішно виступила. "Рух" тут змінився, став молодший. "Батьківщина" була представлена на Івано-Франківщині та Тернопільщині. Але отримала низький результат. Значно нижчий за той, який мала Юлія Тимошенко на президентських виборах.


Уперше в усіх областях Західної України підтримали Партію регіонів.

— У країні змінюється ситуація. Ми відходимо від подій 2004-го. Вибори президента показали, що Віктор Янукович на заході України має свій електорат. Це й дозволило його партійцям потрапити до місцевих рад. Раніше "Наша Україна" та БЮТ символізували головних опонентів "регіонів". Вони не зуміли реалізувати програми, за які голосували виборці. У людей виникло розчарування. Почали шукати інші варіанти. Одні пішли на підтримку "Свободи", інші — Партії регіонів.


Під час передвиборної кампанії багато негативу лили на львівського міського голову Андрія Садового. Та львів'яни проголосували за нього.

— За останні півроку в місті провели багато робіт. Кабмін активно взявся за будівництво стадіону та аеропорту. Ремонтують дороги. Для виборця не принципово, це зробили за гроші міста, чи за кошти з державного бюджету. Люди бачать позитивні зміни. Говорили також, що не було сильнішого кандидата.


Чернівецького мера Миколу Федорука обрали вп'яте. Теж не має гідних конкурентів?

— У Чернівцях люди також дуже задоволені змінами. Усе пов'язують із міським головою.


Яких помилок припустився колишній мер Ужгорода Сергій Ратушняк?

— Останнім часом Ратушняк брав участь у загальнонаціональних процесах. У господарському плані змін не відбувалося так швидко, як, наприклад, у Мукачево. Виборець у міському голові хоче бачити господарника, а не політика.


Як оціните перебіг виборів?

— Є дуже багато зауважень. В основному стосувалося формування виборчих комісій. Перевагу отримували представники провладної Партії регіонів. Члени тервиборчкомів здебільшого не мали достатнього рівня підготовки, досвіду. Помилялися під час складання протоколів, під час процедури оголошення результатів виборів. Міжнародні спостерігачі вказали на погану організацію. Люди через великі черги йшли геть, відмовлялися голосувати.


Чи можна стверджувати, що вибори не були чесними та демократичними?

— Фактів фальсифікацій не було зазначено. Слухи про вкидання бюлетенів у скриньки не мають юридичних підтверджень.


Тратили десятки мільйонів і програвали


30-річний Андрій на місцевих виборах працював у штабі однієї з політичних сил в обласному центрі Західної України. Просував кандидата на посаду міського голови.

— Серед кандидатів у мери було багато лохів, — розповідає. — Тратили десятки мільйонів і програвали. В мене складається враження, що деяких кандидатів їхня команда просто розвела. Викачували гроші, робили рекламу, яка толку не давала. При цьому казали політику, що все йде по плану, а в результаті — пшик. Кандидат набирав кілька відсотків голосів.

Для Західної України цього року безпрограшний варіант був піти в мери від партії "Свобода". Хто у Тернополі знав Сергія Надала? А він переміг. Була відносно чиста репутація, гроші і "Свобода". У Львові друге місце посів молодий кандидат від цієї партії Юрій Михальчишин. Хоча у прогнозах експерти не вносили його навіть у трійку переможців.

Зараз ви читаєте новину «"Люди розчарувалися. Одні пішли на підтримку "Свободи", інші — Партії регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі