четвер, 21 січня 2010 18:26

Люди не хочуть щепитися від грипу

На останній тиждень січня — початок лютого традиційно припадає зростання рівня захворюваності на грип у більшості областей Західної України. У школах Тернополя щороку в лютому оголошують карантин. Єдиною можливістю уникнути цієї хвороби та її наслідків медики називають вакцинацію.

— Зараз ще можна і варто робити вакцинацію від грипу. Та навіть, попри те що в листопаді Тернопільщина перша пережила величезну епідемію, люди не поспішають зі щепленнями, — говорить Володимира Сверстюк, 58 років, лікар-епідеміолог Тернопільської обласної санстанції. — Цього епідсезону вакцинацію пройшла лише 401 людина. У попередньому — 484.

Всесвітня організація охорони здоров"я затвердила п"ять різновидів вакцин від сезонного грипу. Це французька ваксігрип, голландська інфлувак, швейцарська інфлексал, німецька флюарикс і російська грипол. На Тернопільщині найчастіше купують перші дві вакцини. Одна ампула коштує близько 100 грн. Тому тільки 28 людей придбали їх за власний кошт. Купівлю решти здійснювали за рахунок підприємств і на кошти з місцевого бюджету. У вільному продажу вакцин немає. В аптеки їх привозять на замовлення за один-два дні.

— У цих вакцин різні назви, але склад однаковий. Усюди є різновиди двох вірусів типу А та одного Б. Щеплення дає змогу виробити антитіла на них. Воно є дієвим протягом року, — продовжує Володимира Володимирівна. — Щоб уникнути епідемії, треба, щоб пройшли вакцинацію 80–90 відсотків населення області. А 400 прищеплених людей на мільйон населення області — замало.

— Я вакцинацію ніколи не роблю. То є гроші, викинуті на вітер, — каже 30-річна Євгенія Ковалюк із Тернополя. — Віруси грипу весь час якісь інакші приходять, а ще й мутують. Гарантії, що щеплення допоможе, — нема. Імунітет у нас у всіх ослаблений. То нащо його ще й якоюсь вакциною підривати? Треба їсти фрукти і варене куряче м"ясо, щоб хоч гемоглобін був у нормі. А ще цибулю і часник. От і весь захист від грипу.

Вакцини проти грипу типу А/H1N1 в Україні немає. Тому щеплення від пандемічного грипу не проводять.

Зараз ви читаєте новину «Люди не хочуть щепитися від грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі