субота, 23 лютого 2008 07:07

Люди не хочуть працювати за малі гроші

За останні сім років чисельність безробітних мешканців сіл Тернопільщини зросла у 1,3 разу — до 21 тис. Більшість зареєстрованих в обласній службі зайнятості селян проживає у Заліщицькому, Зборівському, Тернопільському, Бучацькому та Підгаєцькому районах. Найбільше безробітних у Шумському — понад 90%.

— Масовому безробіттю сприяє відсутність належної мотивації працювати, — розповідає директор обласного центру зайнятості Борис Довжук, 59 років. — На Тернопільщині найнижча в Україні середня зарплата — 1072 гривні. Але купівельна спроможність громадян висока, бо за кордоном на заробітках перебувають майже 60 тисяч наших краян. Торік вони надіслали родичам понад мільярд гривень. Це при тому, що обласний бюджет становить майже 1,6 мільярда гривень.

На Тернопільщині першими в державі розпаювали землю. Селянин обробляє 2,15 га.

— У Польщі фермерське господарство вважається рентабельним, якщо власник обробляє два і більше гектари землі, — веде далі Борис Довжук. — Але ж де нашим селянам узяти трактори, сівалки і комбайни? Чим обробляти землю? І кому? Молодь перебирається у міста і поповнює лави безробітних із дипломами вишів. Тільки у Тернополі таких 63,6 відсотка серед безробітних. В області діє 35 вищих навчальних закладів. Перевиробництву спеціалістів "допомагають" сусіди зі Львова та Івано-Франківська.

Торік через обласну службу зайнятості знайшли роботу майже 17 тис. селян. Загальний рівень безробіття у Тернопільській області становить 8,7%. В Україні — 6,2%. Економісти кажуть, що природний рівень безробіття не повинен перевищувати 5%.

Зараз ви читаєте новину «Люди не хочуть працювати за малі гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі