середа, 21 травня 2008 07:11

Львівські каштани щеплюють від молі

У стовбури 71 каштана у центрі Львова введуть препарат проти мінуючої молі. Рятуватимуть дерева на просп. Свободи та площі Ринок.

Триміліметрова самка метелика з"явилася в місті 2002-го. За один раз відкладає на листі до сотні яєць. Із них під павутиною-міною виростає гусінь. Вона їсть листя, яке передчасно жовтіє та опадає. Виснажені дерева викидають нове й цвітуть удруге. Від цього крона всихає.

— Спеціальним пістолетом препарат вводять у стовбур каштана. Одна ін"єкція коштує 40 доларів, — каже Олена Греділь, 32 роки, головний спеціаліст управління екології та благоустрою Львівської міськради. — Для щеплень виділили 22 100 гривень. Щоб результат був позитивним, цю процедуру треба повторювати кожні три роки.

Раніше в місті боролися з міллю традиційними способами. Опале листя збирали та вивозили. Щеплення каштанів безпечне для здоров"я людей, не токсичне та не шкодить довкіллю.

— Таким способом уже лікували каштани у Луцьку, — додає Олена. — Хвалилися, що комах немає.

Зараз ви читаєте новину «Львівські каштани щеплюють від молі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі