четвер, 16 жовтня 2008 16:49

Львівські хіпі відсвяткували 40-річний ювілей

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Президент ”Святого саду” Ілько Лемко (праворуч) показує плакат із музикантами з англійського гурту ”Бітлз” у кафе ”Вірменка” у Львові. Їхньою музикою у 60-х роках дуже захоплювалися хіпі
Президент ”Святого саду” Ілько Лемко (праворуч) показує плакат із музикантами з англійського гурту ”Бітлз” у кафе ”Вірменка” у Львові. Їхньою музикою у 60-х роках дуже захоплювалися хіпі

"Срав пес", — вітаються між собою відвідувачі кафе "Вірменка" на вул. Вірменській у Львові. У суботу тут зібралися учасники республіки "Святий сад" — неформального об"єднання, яке збиралося у 1960–1980 роках у горіховому саду закритого тоді костелу Кармелітів Босих. Святкують 40-річчя своєї республіки.

— Це була така собі молодіжна гра в якусь структуру, — розповідає  "президент" "Святого саду" Ілько Лемко, 56 років. — Усі ми були затятими антирадянщиками, носили довге волосся, любили рок-музику. 11 жовтня 1968-го вирішили утворити свою "республіку". На її прапорі були зображені вежі кармелітського костелу, стилізовані під тризуб. Це полотно я переховував удома.

До "Вірменки" сходиться зо два десятка чоловіків віком за 50 років. Деякі з довгим волоссям. На столах — вино, канапки, горіхи і груші.

— Ми збиралися, пили "чорнило", грали у футбол, любили дівчат. Що ми такого зробили? Виявляється, ми розвалили тоталітарну систему, — бере слово Лемко. Зачитує архівний документ обласного комітету комуністичної партії, який йому прислав дослідник із Америки: "В 1976 году городской комсомольский оперативный отряд дружинников во время рейдов по охране общественного порядка начал сталкиваться с лицами из числа молодежи, которые по внешнему виду и по взглядам всячески старались подражать сторонникам движения хиппи в ряде западных капиталистических стран. Некоторые из них склонны к разврату. Весь этот контингент был профилактирован".

Присутні голосно сміються.

— Влада всіляко перешкоджала руху хіпі. І в той же час їхній головний осередок — "Святий сад" — розташовувався у сотні метрів від обкому партії, — розповідає "ГПУ" колишній хіпі 53-річний Олег Олісевич. — У червні 1976 року ми організували в "Саду" рок-фестиваль. Виступала львівська група "Вуйки". З"їхалося близько сотні хіпі з усього Радянського Союзу. Прийшли міліціонери, але розганяти людей побоялися, тільки попросили стишити музику.

— Якось біля костелу влаштували футбольний матч між збірною "Святого саду" і гравцями львівських "Карпат", — усміхаючись, згадує теперішній депутат Львівської міської ради Юрій Кардашевський, 46 років. — Хто програє, мав голяка бігти у найближчий магазин по "чорнило". Звісно, маститі футболісти виграли.

Хіпі сиділи у "Вірменці" до 23.00.

Зараз ви читаєте новину «Львівські хіпі відсвяткували 40-річний ювілей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі