четвер, 22 січня 2009 20:23

Львівщина сама може забезпечити себе паливом

— Західна Україна має цікаву "газову" історію, — розповідає начальник Львівського обласного управління вугільної промисловості та паливно-енергетичного комплексу Земомислав Новікевич, 52 роки. — Видобувати природний газ на Львівщині почали ще XIX століття. Першу промислову свердловину відкрили 1924 року в Дашаві Стрийського району. 1940-го почали будувати газопровід Дашава–Київ. На той час із 5,9 мільярда кубометрів газу, який видобували в Радянському Союзі, 2,8 мільярда припадало на Західну Україну. Саме звідси розпочали інтенсивну газифікацію СРСР.

Чи може сьогодні Львівщина забезпечити себе газом?

— Як кажуть геологи, запаси газу в регіоні є, десь 250 мільярдів кубометрів. Треба ще дорозвідувати родовища із запасами біля 90 мільярдів кубометрів. Але на це потрібні немалі інвестиції. Наприклад, на малих глибинах від 200 до 2000 метрів буріння однієї свердловини коштує 20 мільйонів гривень. Для розвідки на великих глибинах 5500–6000 метрів треба 70–100 мільйонів.

Якщо запустити на повну потужність усі можливості, область сама може себе забезпечити блакитним паливом. Нині область видобуває понад 1 мільярд кубів на рік.

Хто сьогодні є найбільшими споживачами газу?

— Населення за рік споживає 1,2 мільярда кубів, 370 мільйонів бере промисловість. Близько півтора мільйона кубометрів припадає на "Львівтеплоенерго". Найбільші споживачі — "Іскра" та Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат.

Чи багато населених пунктів ще топлять дровами?

— Львівська область газифікована на 65 відсотків. Це один з кращих показників в Україні. Тернопільську область газифіковано на 70 відсотків, Рівненську — на 44, Івано-Франківську — на 67, Чернівецьку — на 42, Волинську — на 37,9 відсотка.

Перед Різдвом запалено газ у селі Мелешки Мостиського району. Газопровід довжиною 869 м коштував 247 тис. грн. Тільки в Мостиському районі за два роки газифіковано 40 сіл.

Які плани на 2009 рік?

— Будемо нарощувати видобуток. Хочемо завершити будівництво 13 свердловин. Де вони знаходяться, не можу сказати, бо це таємна інформація. 35 будемо ремонтувати, і з них візьмемо 13 мільйонів кубічних метрів газу. Введемо в експлуатацію дев"ять свердловин із добовим видобутком газу 95 тисяч метрів кубічних. Усього за рік хочемо виконати півсотні важливих операцій. Це дасть додатково сім мільйонів кубів. Таким чином, цього року у Львівській області добудемо знову не менше мільярда кубометрів природного газу.

Зараз ви читаєте новину «Львівщина сама може забезпечити себе паливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі