понеділок, 09 квітня 2007 18:40

"Львівприлад" продали за 17 мільйонів гривень

"Майно заводу "Львівприлад" коштує не менш як 25 мільйонів гривень. Можна було продати значно дорожче, якби аукціон провели мудро та законно", — переконаний депутат Львівської обласної ради Володимир Креховецький, 47 років.

Державне підприємство, яке виготовляє прилади для атомної енергетики, 30 березня продали з аукціону за стартовою ціною — 16,8 млн грн. Викласти таку суму зголосилася маловідома харківська фірма "Північ ЛТД".

Колись на заводі поблизу Стрийського парку у Львові працювало 10 тис. робітників. Нині — 260.

За 10 хвилин до початку торгів озброєний охоронець Львівського аукціонного центру замикає двері.

— Ганьба! — скандують під вікнами 50 студентів під прапорами Соцпартії. — Торги  незаконні!

Адвокат Виноградівського "Агрошляхбуду" Андрій Фурик, 28 років, кілька хвилин безперервно тисне на кнопку дзвінка. Показує постанову Господарського суду Закарпатської області про заборону проведення аукціону.

— Суд учора її ухвалив, — розповідає адвокат. — Ми передали копії до Львівського регіонального відділення Фонду держмайна. На них ніхто не звертає уваги. Чомусь вони дуже поспішають.

Аукціон тривав не більш як 20 хвилин. До торгу допустили лише дві фірми, чотири залишили за дверима. Ображені стверджують, що з формальних причин.

З аукціонного центру виходять обурені депутати й представники громадських організацій.

— Це приклад типового рейдерства, — махає рукою депутат міськради Олег Фештинський, 30 років. — За безцінь купили великий майновий комплекс, щоби згодом дешево приватизувати землю. Учасники, певно, змовилися між собою. Навіть хотіли знизити ціну на 10 відсотків.

Підприємство займає 3,6 гектара міської землі

Фештинський вважає, що новий власник заводу може спочатку звести якісь будівлі, потім приватизувати землю й спорудити на ній елітні житлові будинки.

Не поспішати з аукціоном щодо "Львівприладу" просили й депутати обласної ради. Пропонували знайти достойних власників і провести торги в третьому кварталі року. Зверталися по допомогу в Київ — усе марно. Після скарги фірми "Анкербуд" проводити торги заборонив і Тернопільський господарський суд.

За чотири дні після аукціону начальник регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській області 46-річна Наталія Горлач запевнила, що торги відбулися законно.

— Українсько-німецьке спільне підприємство "Гуманітарний проект" — львівське, а фірма "Північ ЛТД" — харківська. Про яку змову може йтися? — дивується начальниця.

— А чому так мало претендентів? — цікавимося.

Горлач нарікає на несприятливий інвестиційний клімат:

— Невідомі люди приходили до нашого офісу, провокували скандали, залякували — мовляв, можу позбутися посади. У день проведення аукціону спробували не допустити учасників до торгів.

А щодо постанов Закарпатського та Тернопільського господарських судів, то позивачі не мають жодного стосунку до аукціону. Рішення Тернопільського суду вже скасоване. Ми подали клопотання й до Закарпатського суду, — відповідає Горлач.

У 2006 році балансова "Львівприладу" становила 41 млн грн. До цього фірми "Західтранстур" і "Гупро" три роки проводили санацію підприємства —  намагалися запустити виробництво взамін на частину активів.

— Плану санації вони не виконали, — каже колишній головний інженер заводу 42-річна Романія Бачманюк. — Торік "Львівприлад" випустив продукції лише на 120 тис. грн замість запланованих 8 мільйонів. Але "своє" інвестори забрали — згідно з договором, отримали 20 тисяч квадратних метрів виробничої площі заводу. Більше третини усіх приміщень.

Зараз підприємство займає 3,6 га міської землі.

Торік головного інженера, яка 18 років пропрацювала на "Львівприладі", звільнили з посади — за невиконання службових обов"язків.

— Так зі мною розправився директор заводу Геннадій Лазутін, бо я не мовчала, — пояснює Романія. — Не могла спокійно дивитися, як розграбували великий завод. Приміщення віддавали в оренду просто так, техніку вивезли, людей звільнили. І все продали за безцінь.

Звідки взялася у Львові харківська фірма "Північ ЛТД", керівник регіонального відділення Фонду держмайна Наталія Горлач не пояснила. Нового власника "Львівприладу" пов"язують із Геннадієм Кернесом, секретарем Харківської міськради.

Iдею створення технопарку провалили

Начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Львівської облдержадміністрації Ростислав Сорока, 47 років, каже, що після завершення санації на базі "Львівприладу" місцева влада планувала створити інноваційний технопарк. Територія заводу, інфраструктура та сервіс залишаться у власності держави, а виробництво належатиме приватним фірмам.
— Це ідеальне місце, де можна було б зібрати всі науково-виробничі фірми області, — зазначає Сорока. — Скажімо, такі потужні компанії, як "Сіменс", "Томсон", могли б працювати з українськими фірмами над науковими дослідженнями, впроваджувати у виробництво сучасні технології. За цей проект виступали 14 виробників інноваційних приладів. Однак нас чомусь не послухали.

Зараз ви читаєте новину «"Львівприлад" продали за 17 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі