четвер, 07 травня 2009 20:06

Львів оголосили культурною столицею України

Статус "Культурна столиця України" надали Львову Державна служба і Громадська рада з питань туризму і курортів. Наприкінці травня представники цих організацій вручать міським чиновникам сертифікат.

— Уже десять років центральну частину Львова охороняє ЮНЕСКО. Місто має чим здивувати, адже протягом століть тут співіснували різні етнічні й релігійні громади. Львів може стати прикладом для багатьох українських міст, як треба просувати так званий міський туризм, — вважає голова Громадської ради Євген Самарцев, 47 років.

Серед переваг Львова назвали чимало музеїв і театрів. Тут є більш як 700 закладів громадського харчування, щороку влаштовують майже 100 фестивалів і культурних заходів. Місто сполучене авіарейсами з багатьма країнами світу.

— Рішення Громадської ради стало для нас сюрпризом, — запевняє начальник міського управління культури і туризму Андрій Сидор. — Матеріальної вигоди від цього місту нема, але це хороша нагода для просування. Уже від травня ми проводимо свої заходи під гаслом "Львів — культурна столиця України".

Місто відвідує понад мільйон туристів

Вокаліст львівського гурту "Мертвий півень" 37-річний Михайло Барбара нині мешкає у Харкові.

— Думаю, Львів є не меншою і не більшою культурною столицею, як Харків, Донецьк або навіть Чернігів і Луцьк, — говорить. — Якби робити столицею на тиждень кожне місто — це було би справедливо.

— Наш Львів не гірший від європейських міст, — запевняє Марія Орищин, 32 роки. — Дивилася фільм "Доярка з Хацапетівки", там дія відбувається в Парижі. Милувалася Францією. А потім сусідка сказала, що більшість сцен фільму знімали у Львові.

Щороку місто відвідує понад мільйон туристів. За останні роки їхня кількість збільшилася майже у півтора разу.

— Якщо ходити центральними вулицями, Львів має європейський вигляд, — каже турист із Варшави Пьотрек Козловський, 27 років. — Але достатньо заглянути у браму якогось будинку, яку використовують замість туалету, і враження кардинально змінюється. Про околиці навіть не говорю. Тим більше, туди потрібно їхати міським транспортом. А у львівських тролейбусах і маршрутках культурного мало.

Культурну столицю України визначали вперше. Переможців планують оголошувати щороку. Львів зможе претендувати на звання тільки через три роки.

Зараз ви читаєте новину «Львів оголосили культурною столицею України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі