четвер, 27 листопада 2008 17:21

Квартири обкрадають зранку

Квартири обкрадають зранку

У Львові та області зростає кількість квартирних крадіжок. Люди бояться банкрутства банків та зберігають гроші вдома.

Батьків програміста Ігоря Савчина у Стрию пограбували минулого вівторка, коли господарі були на роботі. Злодії повибивали серцевини замків.

— Батьки живуть у багатоквартирці. О сьомій ранку пішли на роботу. Мама повернулася пізно ввечері й побачила, що все в хаті перекинуто, — каже Ігор Савчин, 27 років. Хлопець працює у Львові, до батьків приїжджає лише на вихідні. — Пропали гроші та золото десь на 5 тисяч гривень. Батько одразу подзвонив у міліцію. Ті приїхали за годину.

Сусіди Савчинів нікого не помітили. Міліція наразі винуватців не знайшла.

Працівники Франківського райвідділу міста Львова Богдан Щерба та Орест Лозинський упіймали квартирного злодія просто на вулиці.

— Правоохоронці патрулювали в районі вулиці Околичної. Відпрацьовували операцію "Квартира" зранку, бо найчастіше цуплять із помешкань саме в цей час, — розповідає начальник райвідділу Віктор Кирилюк, 33 роки. — Побачили двох підозрілих, зупинили. У кишені одного виявили набір відмичок. Зараз його звинувачують у крадіжці речей з квартири на вулиці Лазаренка. Там вкрали гроші, ноутбук та дорогоцінності загалом на 8 тисяч гривень. Іншого затриманого відпустили.

Крадії з досвідом відмикають будь-які двері за хвилину.

— До кожної квартири в злочинців окремий підхід. Найчастіше підбирають ключі до дверей, а можуть їх виламати, — каже речник обласної міліції Денис Харчук. — Був випадок, коли вхідні двері бандити прив"язали металевим тросом до кабіни ліфта й так винесли їх. Але здебільшого за допомогою ломика або домкрата підважують і знімають.

Торговець нерухомістю, львів"янин 25-річний Роман упродовж двох років займався вуличними грабунками.

— Довго марив вільною боротьбою. Став майстром спорту. У 19 років отримав травму на тренуванні й з боротьбою зав"язав, — розповідає Роман. — Відтоді й почав займатися єрундою. Пив горілку, курив травку. Тоді з друзями-спартсмєнами й почали в гоп-стоп трудити.

Грабували в основному мажорчиків. Всяких простаків та патєряних нецікаво було чіпати

У компанії Роман був наймолодшим. Жінок та дітей не чіпали.

— То в нас такий принцип був. Грабували в основному мажорчиків. Всяких простаків та патєряних нецікаво було чіпати. Брали все найцінніше, в основному гроші. Ну і як хтось комусь должен був, тоді вибивали борги, — згадує хлопець. — Одного разу хотіли забрати гроші в мужика на Топольній. Прийшли, а він у сльози. Плаче, що в нього дружина й діти. Просив не забирати грошей. Пожаліли його.

Після цього юнак перестав красти. Почав читати Біблію:

— Зараз ходжу по школах, по випускних класах читаю лекції про здоровий спосіб життя. У Самбірській колонії маю групу дітей, з якими читаємо Біблію. Одного хлопця забрав до себе. Він сирота, десь зі Сходу країни. Не мав до кого вертатися. Зараз працює на мойці автомашин, ніби усім задоволений.

Із початку року в області пограбували 801 квартиру. У магазинах із системами нагляду, безпеки побільшало покупців. Особливий попит на домашні сейфи.

— Китайських не пропоную. Вони коштують переважно до тисячі гривень. Китаєць є китаєць. Їх легко зламати, — переконує менеджер магазину "Галицький локмайстер" Олександр. — Найбільше беруть сейфи української фірми "Паритет". Можна вмуровувати в стіну, а можна й так поставити. Є механічні та електронні. Ціни на сейфи різні — від 200 і до 5 тисяч гривень. Електронні, певно, надійніші. У механічних є більше шансів нащолкати код.

— Тепер власники квартир стають більш обережними, — каже головний міліціонер міста Ігор Цікало. — Ставлять міцні подвійні двері та вікна, велику увагу приділяють замкам. Дехто встановлює сигналізацію та користується послугами працівників Державної служби охорони, які несуть повну матеріальну відповідальність. За їх роботу плата невисока — 50 гривень на місяць.

Міністерство внутрішніх справ закликало громадян зберігати гроші у фінансових установах.

— Я тепер банкам не дуже вірю, але зберігати гроші вдома собі ж на шкоду, — каже 41-річний львів"янин Ярослав Пилипко. — Від товариша, який працює в банку, дізнався, що можна в них орендувати ячейку. Тобто вони просто охоронятимуть мої гроші, а я забиратиму їх в будь-який із робочих днів банку.

У львівському відділенні "Укрсиббанку" для оренди скриньки треба лише паспорт та ідентифікаційний код. У заставу за ключі клієнти залишають 500 грн.

— У нас наразі є вільні ячейки. Вартість залежить від часу оренди та розміру скриньки. У них ширина та довжина однакові, різна лише висота, — розповідає працівниця банку Олена. — Є маленькі — висотою 5 і 7 сантиметрів, та великі — 17,5. До 29 днів оренда великої скриньки — 6 гривень 50 копійок за добу. Якщо довше зберігаєте, то по 5 гривень 20 копійок.

Оренда маленьких обходиться дешевше — 5,20 та 4,20, залежно від кількості днів.

Зараз ви читаєте новину «Квартири обкрадають зранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі