вівторок, 04 вересня 2007 07:09

Квартири обігрівають водою з реакторів

Голова Рівненської облради Олександр Данильчук, 47 років, пропонує обігрівати помешкання жителів Острога, Здолбунова, Квасилова та Рівного гарячою водою із системи охолодження реакторів Хмельницької АЕС. Це здешевить вартість опалення вдесятеро.

— У Рівному за гігакалорію платимо 186 гривень, а тепло з атомної станції коштує 16, — розповідає Олександр Данильчук. — Ведемо переговори з адміністрацією Хмельницької АЕС, проектними інститутами. Для втілення задуму потрібно 200–250 мільйонів гривень.

Виготовлення проектно-кошторисної документації обійдеться щонайменше в 200 тис. грн. Олександр Данильчук сподівається, що роботу профінансує обласна рада.

40-кілометровий трубопровід із Нетішина Хмельницької області, де розташована атомна станція, до Рівного проведуть за три роки. На теплотрасі встановлять спеціальні бойлери для підтримки сталої температури води.

Будинки в Кузнецовську та Нетішині вже понад 30 років опалюють водою з атомної станції.

— Тариф, за яким АЕС відпускають тепло, субсидійний. Насправді його ринкова вартість вища, — каже Володимир Нечипорук, 44 роки, начальник територіального представництва Національної комісії регулювання електроенергетики. — Можливо, в майбутньому ціна тепла відповідатиме ринковій і мало відрізнятиметься від тієї, яку городяни сплачують комунальним підприємствам.

Зараз ви читаєте новину «Квартири обігрівають водою з реакторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі