четвер, 05 лютого 2009 18:30

Квадратний метр житла продають за 4,5 тисячі гривень

 

45-річна Катерина Римара з Коломиї купила двокімнатну квартиру на вул. Симоненка в Івано-Франківську торік восени.

— Діти пішли вчитися, — розповідає жінка. — Ми порахували, що не вигідно платити чужим людям щомісяця по 200–300 доларів. Позичили трохи грошей, щось самі підскладали і купили квартиру. За 45 квадратних метрів на вторинному ринку виклали майже 50 тисяч доларів. Тоді були задоволені, думали, вхопили Бога за бороду, бо ціни росли на очах. Тепер не знаю, куди подітися. Над нами поверхом вище минулого місяця таку ж квартиру сусіди придбали за 35 тисяч.

За рік ціни на житло в Івано-Франківську впали майже на 40%. Та люди все ж не спішать скуповувати квартири, чекають, доки ціни ще опустяться. У місцевих газетах побільшало оголошень про терміновий продаж житла.

50-річний Любомир Богуз продає двокімнатну квартиру, площею 50 кв. м, на вул. Коновальця неподалік центру Івано-Франківська. Два роки тому узяв кредит у банку в доларах, зараз віддавати нічим.

— Улітку придбали собі з жінкою земельну ділянку в Чернієві біля Франківська, хотіли будуватися. Позичили гроші в банку, долар тоді по 4,5 був. А тепер у два рази виріс! — каже Богуз. — Хочу продати квартиру і погасити той борг. Уже півтора місяця як оголошення розмістив, люди приходять, дивляться, питають ціну. З 50 тисяч доларів до 40 опустив — ніхто не бере. Прийдеться ще опускати, тоді вже й сам у збитках лишуся.

— Рух на ринку нерухомості піде, як банки нормально запрацюють і видаватимуть кредити. Адже в людей нема грошей, наскільки ціни не падали б. Думаю, десь за два роки ситуація стабілізується, — розмірковує Марта Клішева, 52 роки, із бюро нерухомості "Марта".

Аби привабити клієнтів, будівельні компанії Івано-Франківська встановлюють ціни на квартири у гривнях.

— Долар росте, і не зрозуміло, що буде далі. Зараз середня ціна — від 4,5 тисячі на окраїні міста до 6,6 тисячі гривень у центрі. Ціна в гривнях залишилася та сама, що і кілька місяців тому, в доларах же впала на 50 відсотків. Виграли ті люди, які заощаджували у валюті, — каже керівник будівельної фірми "Ярковиця" 44-річний Володимир Балагура.

Дрібні підприємства, що будували житло, закриваються.

— Хто працює зараз, а хто ні, добре видно на будівництві. Кран стоїть — роботи нема. Малі будівельні фірми банкрутують. А де їм узяти грошей? Колись продали одну-дві квартири і продовжували будівництво. Тепер гроші закінчились, банки кредитів не дають, от і робота припиняється. Раджу покупцям не зв"язуватися з такими фірмами, — веде далі Балагура.

Подальшого здешевлення цін на квартири в новобудовах не передбачають. Фахівці кажуть, порівняно з іншими регіонами України, житло в Івано-Франківську дешеве.

— Газ підріс, електроенергія, будівельні матеріали, робоча сила подорожчали. Куди іще знижувати ціну? —говорять в інвестиційній компанії "Капітель".

— Може, на вторинному ринку ціна трохи і впаде, але в новобудовах нижчою вже не буде, — запевняє Володимир Балагура. — Люди розуміють це, тому нові помешкання в попиті. У нас за цей тиждень п"ять квартир продалося. Переважно питають одно- і двокімнатні, трикімнатні практично не беруть.

Зараз ви читаєте новину «Квадратний метр житла продають за 4,5 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі