Щомісяця в Івано-Франківській області на птахофабриках товариства "Авангард" кури несуть 25 млн яєць. Півні фабричним курям не потрібні.
— На 50–60 курей має бути кілька півнів. Ми їх тримаємо для душевного комфорту несучок, — говорить директор Рогатинської птахофабрики Володимир Шидзінський, 48 років. — Яйця запліднюємо штучно.
Кури несуться щодня, працюють без свят і вихідних. 40-річна птахівниця Марія Томин із двома працівницями щоранку обходить 50 тис. курей. А потім жінки сортують яйця за розмірами. Категорію навчилася визначати руками. Кожна курка протягом 560 днів життя працює 440. За цей час вона має знести 356 яєць першої та другої категорії. У перші п"ять днів яйця вважаються дієтичними, решта — столовими. Бувають яйця з двома жовтками.
— У день їх може бути до двох десятків. Це "екстра-клас", — говорить птахівниця.
Середня зарплата на фабриці 1300 грн. Окрім цього, кожен працівник щомісяця отримує три курки й 60 яєць.
Оптова ціна яєць 48–50 коп. У магазині за десяток треба викласти 7–8 грн. На базарі яйця курей селян коштують гривню 50 коп.
Коментарі