субота, 12 січня 2008 07:13

Кури на птахофабриці працюють без вихідних

Щомісяця в Івано-Франківській області на птахофабриках товариства "Авангард" кури несуть 25 млн яєць. Півні фабричним   курям не потрібні.

— На 50–60 курей має бути кілька півнів. Ми їх тримаємо для душевного комфорту несучок, — говорить директор Рогатинської птахофабрики Володимир Шидзінський, 48 років. — Яйця запліднюємо штучно.

Кури несуться щодня, працюють без свят і вихідних. 40-річна птахівниця Марія Томин із двома працівницями щоранку обходить 50 тис. курей. А потім жінки сортують яйця за розмірами. Категорію навчилася визначати руками. Кожна курка протягом 560 днів життя працює 440. За цей час вона має знести 356 яєць першої та другої категорії. У перші п"ять днів яйця вважаються дієтичними, решта — столовими. Бувають яйця з двома жовтками.

— У день їх може бути до двох десятків. Це "екстра-клас", — говорить птахівниця.

Середня зарплата на фабриці 1300 грн. Окрім цього, кожен працівник щомісяця отримує три курки й 60 яєць.

Оптова ціна яєць 48–50 коп. У магазині за десяток треба викласти 7–8 грн. На базарі яйця курей селян коштують гривню 50 коп.

Зараз ви читаєте новину «Кури на птахофабриці працюють без вихідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі