четвер, 19 лютого 2009 18:10

Кредитні канікули дають на півроку

Міністерство юстиції повідомило, що банки мають право без рішення суду вилучати у клієнтів заставні квартири, якщо ті прострочили платіж більш як на 90 днів.

— Ми своїх боржників обдзвонюємо, стараємося, щоб до конфіскації не дійшло, — каже Ольга Луцик із центрального львівського офісу "Приватбанку". — Можемо продовжити кредит на термін до 20 років. Або відтермінувати виплату кредиту на 3–6 місяців. Хоча це непроста процедура. Клієнт повинен подати багато довідок і документів. Наприклад, має підтвердити, що його звільнили з роботи або що він важко хворіє. Тому поки ще нікому не відстрочували кредит.

У банку "Львів" є кілька способів вирішувати проблеми з платежами.

— Переводимо кредит із долара на гривню за нинішнім курсом, — каже Наталія Луцик, начальник управління роздрібного бізнесу. — Дозволяємо сплачувати меншими сумами на місяць. Робимо кредитні канікули до півроку. Також продовжуємо термін погашення кредиту на кілька місяців, найдовше — на рік. До кожного клієнта — окремий підхід. Відбирати заставне майно ще не доводилося.

— Ми застосовуємо два варіанти. Перший — відтермінування тіла кредиту, коли клієнт платить лише відсотки, на півроку, — каже Наталія Омельченко із "Діамантбанку". — Другий — переводимо кредит у гривню. Боржників у нас нема.

Мар"ян Цепка, начальник відділення N108 "Укрсиббанку" у Львові:

— Ми постійно надзвонюємо до своїх клієнтів, пишемо листи і навіть виїжджаємо до них. Поки що нерухомого майна не конфісковували. Був випадок, клієнт сам попросив забрати в нього автомобіль. Якщо доведеться продавати заставне майно, банк відраховує борг, відсотки, пеню, всі інші збори. А решту грошей, отриманих від продажу застави, повертає клієнтові.

Зараз ви читаєте новину «Кредитні канікули дають на півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі