субота, 11 жовтня 2008 07:05

Кожного десятого призовника визнали непридатним до служби

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Лікар-терапевт Світлана Марчук у кабінеті львівського обласного збірного пункту на вул. Данила Апостола, 16 переглядає особову справу призовника 7 жовтня
Лікар-терапевт Світлана Марчук у кабінеті львівського обласного збірного пункту на вул. Данила Апостола, 16 переглядає особову справу призовника 7 жовтня

1 жовтня районні призовні комісії розпочали осінній набір юнаків на строкову військову службу. Львівський обласний військкомат відправив першу півсотню призовників до військових частин.

На обласному збірному пункті в кабінеті терапевта очікують на прийом десяток призовників у трусах.

— Здоровий? В армію хочеш? — запитує лікар-терапевт Світлана Марчук 18-річного хлопця.

— Угу, — протягує він.

Інший юнак із гербом та прапором України на трусах починає голосно сміятися.

— Працюю тут другий день. Учора перевірила 50 призовників. Лише в одного були проблеми зі здоров"ям. Його скерували на лікування.

Розпочинається урочисте відправлення призовників до військових частин. Хлопці вишикувалися на плацу. Оркестр грає марш.

— Не забувайте званіть батькам по тєлєфонє і пісать листи, — вигукує з трибуни військовий комісар Львівської області полковник Сергій Первак, 47 років.

На очах матерів виступають сльози. Отець Богдан із храму Воскресіння Української греко-католицької церкви кропить усіх свяченою водою.

Восени районні військкомісаріати мають викликати майже 21 тис. юнаків. До війська відправлять 1262. На одного призовника уряд виділяє 123 грн 53 коп.

— Синок сам хотів служити в армії, — каже львів"янка Катерина Вільшанецька, 41 рік. — Мій чоловік військовий. От Володя змалечку все по гарнізонах катався. Звик до військового життя.

— Один хлопчина каже: "Кохана не пускає в армію", — усміхається старший офіцер управління Львівського військкомату Роман Довгалюк, 37 років. — "Питань нема. Давай телефон дівчини", — кажу. Ми з нею переговорили. Потім я з батьками поговорив. Вони сюди приїжджали. Нормально. Хлопець пішов у армію.

Весною цього року комісії визнали непридатними до військової служби кожного десятого призовника. У межах Західного оперативного командування на призовні дільниці не з"явилося 5 тис. юнаків.

— Чув, що в районах, щоб відкупитися від армії, треба 400–500 доларів, — каже львів"янин Володимир, 20 років. Він боїться назвати своє прізвище. — У Львові ціна вдвічі вища. Я ж зробив все по-іншому. У мене мама медсестра. Зробив довідку про черепно-мозкову травму й там ше з якимись негативними наслідками. Заплатив 100 баксів. От так і відмазався.

— За минулий рік лише одного призовника, який ухилявся від служби, притягли до кримінальної відповідальності, — розповідає речник Західного оперативного командування Олександр Поронюк, 42 роки. — Значно частіше карають адміністративно, штрафом від 17 до 119 гривень. Загалом у нас достатньо важелів впливу, аби не дійшла справа до кримінального покарання.

Зараз ви читаєте новину «Кожного десятого призовника визнали непридатним до служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі