середа, 20 червня 2007 07:12

Костопільчани п"ють отруєну воду

Рівненська обласна санепідемстанція знайшла токсичну речовину формальдегід у воді з Костопільського району. Подекуди її вміст у водогоні перевищує норму у 5–6 разів.

У санстанції запевняють, що непокоїтися зарано.

— У воді справді виявили формальдегід, але не всюди. Це ще не привід оголошувати надзвичайну ситуацію, — вважає заступник головного санітарного лікаря області Ігор Гущук. — Рівень цієї речовини у водогоні постійно змінюється. А якщо вода постоїть добу — формальдегід спадає до норми.

Фахівці припускають, що формальдегід потрапляє у воду з місцевого звалища, куди з 1984-го вивозили відходи костопільської меблевої фабрики. Під звалищем немає бетонованого дна, тож відходи просочуються у ґрунтові води.

— Я вже кілька років не п"ю води з водогону. Навіть кип"ячена має неприємний смак, — твердить 65-річна мешканка райцентру Поліна Березовська. — Тому щотижня купую бутильовану воду для пиття та приготування їжі. Купатися і прати доводиться у тій, що тече з-під крана.

Районна влада шукає спеціалістів, аби очистити воду якісно й недорого. За приблизною оцінкою, це обійдеться у 5 млн грн.

— Інший вихід — бурити нову свердловину глибше ста метрів. Тоді можна дістатися чистої води й оминути забруднену, — каже заступник голови Костопільської райадміністрації Ігор Грубий, 40 років. — Але щоби збудувати новий водозабір із очисними спорудами, потрібно 25 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Костопільчани п"ють отруєну воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі