середа, 28 листопада 2007 07:07

Колишнє містечко СБУ залишилося без влади

Громада колишнього військового режимного містечка СБУ в селищі Липівка Миколаївського району Львівської області вимагає створення селищної ради. Людей обурило будівництво цеху гарячого цинкування виробів зі сталі й чавуну за 25 м від школи. І небажання місцевої влади захистити жителів.

— Я в Липівку зі Львова приїхала. Думала: свіже повітря. А тепер назад тікати треба, — непокоїться мама 3-місячного Ігоря, Юлія Коваль, 21 рік.

У селищі живе близько 1500 осіб, 80% — сім"ї співробітників СБУ. Житлові будинки, дитячий садок, школа, амбулаторія та шкільний стадіон розташовані поряд. За 25 м від спортзалу стоять колишні гаражі військових частин, які два роки тому викупила фірма "Технологічний центр з захисту металів від корозії". Тепер тут будується цинковий цех.

Мешканців Липівки занепокоїв щоденний шум біля гаражів.

— У вересні вантажівки їздили, бетонну укладку відбивали, — розповідає депутат Миколаївської міської ради, мешканець Липівки Віктор Дяков, 41 рік. — Я підняв дозвільні документи на право ведення будівництва, а там два рішення: Бродківської сільради та Миколаївської міськради. Не мала права Бродківська сільська рада давати дозвіл на земельну ділянку під цех, бо тоді земля належала Міноборони. А рішення Миколаївської міської ради взагалі не існує в природі.

У висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи Міністерства охорони здоров"я говориться, що цехи несприятливо впливатимуть лише на прилеглу амбулаторію. Про дитячий садок, школу та спортзал не згадують.

— Та це неприпустимо — будувати цинковий цех біля школи, — обурюється головний лікар липівської амбулаторії Януш Горбань, 63 роки. — У Липівці велике скупчення населення, тому місцеві жителі значно частіше хворіють. Такий цех можна будувати за кілометр від населеного пункту.

У вересні на місце будівництва виїхала комісія, яка наказала призупинити роботи.

— Ніхто не припиняв, — стверджує голова об"єднання "Лінденфельд", Ярослав Мисакович, 44 роки. Так називається громадська організація, що захищає інтереси місцевих жителів.

Люди пригрозили, що перекриють трасу "Київ–Чоп". Будівництво завмерло.

— Його призупинили, бо ще не погоджено проект, — каже директор підприємства "Технологічний центр по захисту металів від корозії" Ростислав Левченко, 55 років. — Та плани щодо будівництва не змінилися.

На даний час селище адміністративно підпорядковується Миколаївській міській раді. 26 жовтня минулого року 95% мешканців на місцевому референдумі проголосували за створення Липівської селищної ради.

— Без селищної ради розпродадуть усе, — каже Віктор Дяков. Він показує рукою на закритий басейн недалеко від школи. — Раніше сюди школярі ходили, віднедавна його продали, — пояснює Дяков. — А оце колишній гуртожиток для офіцерів і прапорщиків.

Депутат показує триповерхову будівлю біля житлових будинків. Її міська рада минулого скликання продала на аукціоні за 70 тис. грн. Потім перепродали за 825 тис. грн, тепер там облаштовують будинок для престарілих.

— Це все розкрадалося без відома липівської громади, — обурюється Віктор Володимирович. — Навіть з очисних споруд покрали насоси. Тому очисні вже більше трьох років не працюють. Нечистоти вилилися через люк у центрі селища й утворили ціле озеро. Тоді десять дітей з інфекційними захворюваннями до лікарні потрапили.

Зараз ви читаєте новину «Колишнє містечко СБУ залишилося без влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі